Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, Cicero-sjef Kristin Halvorsen, Høyre-representant Lene Westgaard-Halle og LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen på Statkrafts sommerkonferanse tirsdag. Foto: Øyvind Lie

Men LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen vil ikke gripe inn.

I den avsluttende debatten på Statkrafts sommerkonferanse i Oslo rådhus tirsdag fortalte Westgaard-Halle (H), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, at hun er blitt utsatt for drapstrusler.

– Jeg hadde aldri trodd at første gang jeg skulle få drapstrussel som politiker var når jeg sa noe om klima. Men slik er det i dag. Den debatten er så betent, den er beintøff. Vi står og skal redde verden, og vi møter drapstrusler og er nazister.

– Når vi diskuterer Acer, kabler, og alle energispørsmål, møter vi det, det er vår hverdag som politikere. Der håper jeg at LO kan ta enda mer grep, for i den debatten har vi litt utfordringer med den bransjen du tilhører, sa Høyre-politikeren, henvendt til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Drapstrusler

Utsagnene fikk ikke noe videre oppmerksomhet i debatten på konferansen, men overfor Energiteknikk forteller Westgaard-Halle at hun har mottatt to drapstrusler på epost, og at hun i tillegg har fått det i flere kommentarfelt.

– Jeg opplever det som et uttrykk for sinne og frustrasjon, jeg opplever det ikke som reelle drapstrusler, sier hun.

– Hvordan føles det å motta truslene?

– Siden jeg ikke opplever det som reelle trusler, er det mer slik at jeg blir litt resignert over at det ikke skal gå an å diskutere klimasaken uten at voksne mennesker tyr til slike virkemidler, sier Høyre-representanten.

De truslene som hun opplever som alvorlige, videresender hun til Stortinget, som håndterer dem.

– Konspirasjonsteorier

Hun beskylder ikke LO for å stå bak truslene, men ber altså likevel LO-sjefen ta grep.

– Jeg opplever at enkelte forbund i LO pisker opp stemningen for å skape en ubehagelig tone i debatten. Industri Energi har gått foran med den videoen som var full av konspirasjonsteorier, sier Westgaard-Halle.

I debatten har forbundet også bemerket seg ved å hevde at tyskerne nå er i ferd med å ta vannkrafta vår, på samme måte som de forsøkte å ta aluminiumen under krigen, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

– Jeg synes måten særlig Industri Energi har oppført seg på i mange av debattene, er et godt eksempel på hvordan man ikke bør gjøre ting. Jeg synes det er helt greit å være uenig, men jeg savner folkeskikken. Det går over alle støvleskaft, med beskyldninger om landsforræderi og landssvik, sier Westgaard-Halle.

– Svekker LOs troverdighet

Hun mener det er her LO sentralt kan spille en viktig rolle.

– Jeg blir litt skremt når Industri Energi får lov til å holde på slik de gjør. At det ikke er noen som sier at dere må gjerne være uenige og tydelige og bruke utestemme, men oppfør dere.

– Og da synes du Gabrielsen og LO sentralt må gripe inn mer overfor Industri Energi?

– Jeg synes i hvert fall de kan gi dem beskjed om at de bør tenke seg om litt på debattformen, og at det er greit å være redelig. For jeg opplever Industri Energi som på kanten til uredelig noen ganger, og det svekker jo også troverdigheten til LO som apparat, sier Westgaard-Halle.

For mye følelser

Hun reagerer på fravær av substans i debatten.

– Jeg mener det Industri Energi har gjort er å legge opp til en debatt hvor du ikke diskuterer med fakta, men kun med følelser. Da girer folk seg opp, og det er forståelig. Jeg synes Industri Energi bør være mer seriøse enn det. Hvis de har gode argumenter, bør de bruke de argumentene og ikke gi et bilde av ting som ikke er sant, sier Westgaard-Halle.

Hun beskylder imidlertid ikke Industri Energi for å være ansvarlige for drapstruslene.

– Nei, folk som kommer med drapstrusler, må stå til ansvar for det selv, sier hun.

Avviser kritikken

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi avviser kritikken.

– Kommentarene hun har om oss er så langt fra den virkeligheten jeg opplever at det blir håpløst å kommentere enkelthetene i media. Vi kommer til å være en aktiv deltaker i diskusjonen om bruk av norsk energi. Jeg opplever at vi får stadig større tilslutning til det vi mener er viktig, at vi skal bruke ren norsk vannkraft til industri i Norge, sier Alfheim til Energiteknikk.

– Så dere er ikke på kanten når det gjelder redelighet?

– Nei. Vi har opptrådt som en part i diskusjonen, selvsagt. Men å bare ta den ene parten her, bli helt håpløst, sier Alfheim.

– Men at det blir skapt et bilde av at tyskerne kommer og tar krafta vår…

– Det argumentet har vi aldri brukt, hevder Alfheim.

Han er ikke glad for at Westgaard-Halle nevner forbundet i samme åndedrag som drapstruslene mot henne.

– Det å begynne å koble det opp mot forbundet vårt, bør hun holde seg for god for, sier Alfheim.

Unngår refs

Alfheim trenger sannsynligvis ikke å frykte en oppstrammer fra sjefen selv, Hans Christian Gabrielsen.

– Vil du holde Industri Energi mer i ørene for å holde debatten ryddig?

– Her tror jeg alle parter har et ansvar for å bringe fakta fram. Jeg tror veldig mange ble litt overasket både av intensiteten og omfanget av debatten når den raste som verst. Men den er også et uttrykk for en underliggende bekymring knyttet til norsk fornybar energi, og ikke minst at vi sikrer industrien og næringslivet tilgang på ren fornybar kraft, sier Gabrielsen til Energiteknikk.

– Så du ser ikke noe behov for å stramme inn overfor Industri Energi og begrense hvordan de argumenterer?

– Jeg synes alle har behov for å lytte når vi får store bekymringer knyttet til et av de viktigste konkurransefortrinnene Norge har, den ene fornybare kraften vår og hvordan vi sikrer tilgang til konkurransedyktige priser for industrien og tilgang på kraft, svarer LO-sjefen.