
NVE vurderer å hemmelig=holde mer kraft-informasjon
NVE vurderer å stramme inn og vise mindre detaljer i sitt kart over det norske kraftsystemet.
På Norges vassdrags -og energidirektorats (NVE) energiberedskapskonferanse i Drammen i slutten av mai fortalte Inge Pedersen og Asle Evjen i Salten Kraftsamband (SKS) at de har problemer med å tolke hva som menes med kraftsensitiv informasjon i kraftberedskapsforskriften og hva slags informasjon som kan legges ut offentlig.
– Vi sliter med å tolke alle bestemmelsene når det gjelder hva som legges ut offentlig, sa Pedersen.
– Ja, det vi har definert som kreftsensitivt, ligger ute på NVE Atlas i detaljer, så jeg vet ikke om vi har noe igjen, sa Evjen.
Seksjonsjef Eldri N. Holo i NVE svarte at de har gående et prosjekt der de ser på behandling av kraftsensitiv informasjon og en spørreundersøkelse blant kraftselskapene om dette.
Vurderer innstramming
– Bør det som ligger i NVEs Digitale Atlas ligge åpent, eller er dere usikre og mener at det kanskje vises for mye detaljer der?
– All informasjon om kraftsystemet finnes heller ikke i dag åpent i NVE Atlas. Men det er den del av prosjektet vårt å se på dette og vurdere om det er riktig forhold mellom åpenhet og behov for å beskytte informasjon, sa Holo.
– Men nå ligger det jo ute. Da har vel alle som har interesse av det i hele verden lastet det ned? Er det ikke da litt for sent å stramme inn?
– Trusselbildet er i endring. Det var veldig snilt en periode etter den kalde krigen tok slutt, og nå er det ikke fullt så snilt lenger. Det prøver vi å ta på alvor.
– Så da kan det hende dette arbeidet resulterer i at dere strammer inn og ikke gir så mye informasjon i NVE Atlas?
– Ja, det er en mulighet, sier Holo.
Etterettningsutsatt
Hun peker på at det nå står eksplisitt i trusselvurderingene at kraftforsyningen som kritisk infrastruktur er etterretningsutsatt.
På noen områder er det ifølge Holo vanskelig også for kraftselskapene å forstå akkurat hvilket detaljeringsnivå på informasjonen som skal til for at det kan brukes til å skade kraftsystemet.
Disse punktene ble ikke spesifisert ot utdypet i særlig grad i den reviderte kraftberedskapsforskriften som trådte i kraft i vinter. Der var de viktigste endringene innstramminger i IKT-sikkerheten og i arbeidet med å hindre innsidetrusler.
– Vi må finne snittet mellom nødvendig åpenhet og nødvendig beskyttelse. Det er nyttig informasjon for mange at informasjon om kraftsystemet ligger ute og er tilgjengelig. Samtidig har vi behov for å beskytte den kritiske infrastrukturen, sier hun.
IKT-innstramming
Det er ikke gitt at NVEs forprosjekt vil resultere i nye forskriftsendringer.
– Det har vi ikke tatt stilling til ennå. Det kan hende, men det kan også hende at det bare kommer bedre veiledning. Det er viktig å ha en enhetlig praksis, sier Holo.
– Er det vanskelig å få en enhetlig praksis når vi har så mange små nettselskaper?
– Nei, vi ser at kvalitet i beredskapsarbeidet ikke har noe med størrelsen på virksomhetene å gjøre, sier hun.