Kommunal- og moderniseringsdepartementet gjør ikke om Fylkesmannens vedtak. TrønderEnergi starter byggingen så snart som mulig.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har gått gjennom Fylkesmannens vedtak, og ikke funnet grunn til å omgjøre vedtaket om å la TrønderEnergi fortsette arbeidet med vindkraftanlegget på Frøya, skriver departementet i en pressemelding.

Det innebærer at dispensasjonen kommunen ga i 2016 fortsatt gjelder. Det er dermed ingenting i veien for at TrønderEnergi kan starte opp igjen arbeidet, ifølge departementet.

Fant ingen feil

KMD understreker at de ikke har ikke tatt stilling til selve vindkraftanlegget, men bare vurdert Fylkesmannens behandling av saken.

– Jeg har hele tiden vært tydelig på at det ikke er opp til Kommunal- og moderniseringsdepartementet å vurdere om det skal bygges vindkraftverk på Frøya. Vi er bedt om å ta stilling til om fylkesmannen har gjort feil etter plan- og bygningsloven. Det har vi ikke funnet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Olje- og energidepartementet ga konsesjon til Frøya vindkraftverk i august 2013 etter klager på Norges vassdrags- og energidirektorats konsesjonsvedtak.  Konsesjon til vindkraftverk behandles etter energiloven.

Oppgaven til KMD har vært å gå grundig gjennom Fylkesmannens behandling av saken etter plan- og bygningslovens regelverk.

Folkeaksjon

Bakgrunnen er at kommunen og folkeaksjonen Nei til vindkraft på Frøya har bedt departementet om å omgjøre Fylkesmannens vedtak. Departementets rolle i denne saken er altså rent forvaltningsmessig.

– Dette har vært en omfattende sak. Saken er av stor betydning både for kommunen, innbyggerne og TrønderEnergi. Det har derfor vært viktig å gjøre en skikkelig og forsvarlig vurdering av saksbehandlingen. Departementet har kommet fram til at det ikke er grunnlag for å endre fylkesmannens vedtak, sier Mæland.

Saken har ifølge departementet «reist enkelte spørsmål som er av betydning også for andre vindkraftprosjekter».

«Vi håper departementets behandling av saken kan bidra til at det ikke oppstår tvil i tilsvarende saker», heter det i pressemeldingen.

Snarlig start

– Når starter dere å bygge?

– Det blir så fort som mulig. Men det blir neppe den uka her, sier Kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi, Bengt Eidem, til Energiteknikk.

– Er du helt sikkert på at dere nå får bygge?

– Endelig konsesjon er gitt, det er det som er avklaringen på om man har rettskraftig tillatelse til å bygge eller ikke. Så har det vært diskusjoner om spørsmål om oppstarten var innenfor den kommunale dispensasjonen. Nå har ikke mindre enn tre instanser vurdert det, kommunens administrasjon, fylkesmannen og departementet.

– Hvor mye har dere tapt på utsettelsen?

– Endelig beløp vet vi ikke, men det er snakk om ganske store bleøp.

– Vil dere saksøke kommunen for å få det dekket?

– Det er det som er så synd med forsinkelsene som har oppstått. Det er en stor ekstraregning som må dekkes av noen, på grunn av kommunens urettmessige vedtak mot rådene til egen administrasjon. Så er det klart at vi må gjøre det som er forretningsmessig rasjonelt, og det er å holde kommunen ansvarlig. Men hvor mye og på hvilken måte, må vi ha dialog med kommunen om, sier Eidem.