NVE-bygget på Majorstua. Foto: Tore Halvorsen

NVEs ansatte trues og skjelles ut av vindkraftmotstandere, ifølge vassdrags og energidirektør Kjetil Lund.

– Vi har alle ansvar for å diskutere på en respektfull måte, og skille mellom sak og person. Derfor er det ikke OK når debatten bevisst eller ubevisst er basert på uriktig informasjon, og det er ikke OK når ansatte i NVE mottar truende mail eller telefoner, når kolleger på sentralbordet i NVE blir æreskjelt i telefonen, sa Lund på Norges vassdrags- og energidirektorats vindkraftseminar i Drammen mandag.

– Dette er mine kolleger, dette er gode folk som er stolte av arbeidet sitt og som står på og forsøker å gjøre en god og grundig jobb slik at vi i landet vårt kan ha en skikkelig forvaltning, sa Lund videre.

– Hvor mye trusler har det vært?

– Jeg vil ikke gi et tall. Men det er flere i NVE som har jobbet med dette og også folk som ikke har jobbet med det har opplevd ubehagelige oppringinger og utskjellinger. Særlig intenst i ukene etter at vi la fram den nasjonale rammen, men fortsatt er det flere som jobber med vindkraft som har opplevd å få den type oppringinger anonymt og bli skjelt ut. Det er ikke bra, slik skal det ikke være, det skal være trygt å jobbe i NVE og jobbe med forvaltning, utdyper Lund overfor Energiteknikk.

– Hva slags folk er det som ringer?

– Det er mye anonymt, har jeg inntrykk av. Jeg har ikke oversikt over hvor de kommer fra. Det er vanskelig å vite, siden det er anonymt.

Lund forteller at NVE ikke har gått til anmeldelse av truslene fra vindkraftmotstanderne.

– Har det vært trusler om å gjøre noe konkret?

– Det er jeg ikke kjent med, sier Lund.