elkjøp

NVE undersøkte 1433 produkter i 14 kontroller hos Elkjøp. Hele 41 prosent av produktene hadde avvik.

Elkjøp Norge AS har gjort «gjentatte og grove brudd på energimerkeforskriften», skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et brev til Elkjøp som Energiteknikk har sett.

I brevet varsler direktoratet at de vurderer å ilegge selskapet et overtredelsesgebyr.

Kontrollene, som ble gjennomført hvert år fra 2016 til 2019, omfattet både fjernsyn, stekeovner, luft-til luft varmepumper, støvsugere og vaskemaskiner.

Manglet energi-etikett

11 av kontrollene ble gjennomført i butikker, rundt om i landet (se liste under). Der ble til sammen 1306 produkter kontrollert. Av disse hadde hele 44 prosent hadde avvik.

NVE karakteriserer tallet som «høyt».

«Det avviket som NVE vurderer som mest alvorlig, er der produktene manglet energietikett. Dette var tilfellet for 25 prosent av de kontrollerte produktene», skriver NVE.

I tillegg hadde 6 prosent av energietikettene ifølge NVE feil innhold eller format, mens 11 prosent hadde feilplassert energietikett.

Andelen avvik varierte stort mellom butikkene, fra 3 prosent til hele 80 prosent.

NVE har også gjennomført tre kontroller av reklame for fjernsyn, varmepumper, vaskemaskiner og støvsugere i 2016, 2017 og 2019.

Totalt ble 127 produkter her kontrollert, og 17 prosent av disse hadde avvik. Alle avvikene kom fordi reklamen manglet henvisning til produktenes energieffektivitetsklasse.

«Alvorlig»

NVEs samlede vurdering er at Elkjøp Norge «gjentatte ganger brutt energimerkeforskriften, over en lengre tidsperiode og for flere produktgrupper».

«Det er funnet en høy andel avvik for de kontrollerte produktene. […] NVE ser alvorlig på manglende energimerking. Når energimerking mangler, får ikke forbrukerne den informasjon de har krav på og som er grunnlag for at de kan gjøre bevisste produktvalg», skriver NVE. 

Etter direktoratets vurdering har det ikke vært vesentlige forbedringer i andelen avvik over tid for butikker.

NVE mener at Elkjøp har hatt tilstrekkelig med tid fra forskriften trådte i kraft 2013 og til kontrollene ble gjennomført til å iverksette tiltak i hele organisasjonen for å hindre avvik.

«De årlige kontrollene i butikkene har vist at andel avvik ikke har endret seg vesentlig over år. Vi hadde forventet en markert nedgang fra den første kontrollen i 2016 og til den siste i 2019», skriver NVE. 

For kontrollene med reklame har det ifølge NVE derimot vært en «vesentlig forbedring» i andelen avvik fra 2016 til 2019.

«Grove brudd»

Med bakgrunn i disse vurderingene konkluderer NVE likevel altså med at det er gjort «gjentatte og grove brudd på energimerkeforskriften».

NVE varsler at størrelsen på gebyret vil vedtas skjønnsmessig, og at det ved utmålingen av gebyr skal legges særlig vekt på «overtrederens økonomiske forhold, samt overtredelsens grovhet og omfang».

Elkjøp har frist på seg til 8. august med å svare på NVEs varsel.

Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp gir Energiteknikk følgende kommentar til varselet:

«Det stemmer at vi ikke har etterlevd myndighetskravene, slik NVE skriver i rapporten. Vi er nå i gang med å se over våre rutiner slik myndighetskravene heretter blir fulgt».

 

Disse butikkene har NVE undersøkt:

Elkjøp Narvik

Elkjøp Harstad

Elkjøp City Nord (Bodø)

Elkjøp Tillertorget (Trondheim)

Elkjøp Lade (Trondheim)

Elkjøp Sarpsborg

Elkjøp Gjøvik

Elkjøp Arendal

Elkjøp Kristiansand

Elkjøp Forus (Stavanger)

Elkjøp Ullevål (Oslo)