anholt
Anholt vindpark i Kattegat (bildet) ble bygget av Ørsted. Arkivfoto: Ørsted

Kraftmangel i Sør-Sverige og fallende kostnader gjør at Ørsted vil bygge havvind i Østersjøen.

– Grunnen til at vi har begynt å se mer intensivt på Østersjøen, er at prisreduksjonen vi har sett, som er drevet av utviklingen i Nordsjøen, gjør at havvind i dag også er et kostnadseffektivt valg man kan anvende i Østersjøen, sa Sune Strøm i danske Ørsted under et seminar på Almedalsveckan på Gotland onsdag.

Ifølge Strøm har den sørlige Østersjøen noen av de mest attraktive områdene for havvind i Europa.

– Sør for Sverige ligger noen områder som faktisk er like bra som områdene i Nordsjøen. Når man samtidig ser at det mangler kapasitet i Sør-Sverige, og det begynner å bli mer og mer debatt om det, er det en «nobrainer» å komme i gang og se hvordan dette kan bli gjort på en fornuftig måte, sa han.

Effektspørsmålet har vært et hett tema under Almedalsveckan. Det er spesielt i Sør-Sverige og rundt Stockholm at risikoen for effektunderskudd er størst.

Trenger mer strøm

Det generelle strømforbruket i Sverige ventes også å øke.

– Vi har masser av el i Sverige akkurat nå, men når vi kikker fremover mot 2030, begynner det å oppstå noen utfordringer. Skal man i mål med fullelektrifiseringen av Sverige, som er nødvendig for å bli fossilfri eller helt fornybar, kommer det til å kreve ny produksjonskapasitet. Det tar seks-ni år fra vi begynner en prosjektering til vi i beste fall kan sette en park i drift. Så vi behøver faktisk allerede i dag å ha fokus på hvor vi kan bygge, sa Strøm.

Svenske politikere har ifølge Strøm gjort havvind-utvikling i Østersjøen enda mer attraktivt ved å fjerne tilknytningsavgiften.

– Vi ser at det gir mening å utvikle prosjekter i Sverige og bidra til å gjøre landet både fossilfritt og kanskje også helt fornybar, sa han.

Fra salen ble det spurt om hvorfor ikke Kattegat og Skagerak er attraktive for vindkraft.

– I Skagerrak er det ganske dypt. Man måtte bygge svært nær kysten. Så i en helhetsvurdering ser området sør for Skåne og sør for Gotland bedre ut, sa svarte Strøm.

12 MW turbiner

Han ble også spurt om turbinene fortsetter å bli større, og det kunne han bekrefte.

– Du kan bestille en 10 MW turbin, og hvis du ringer General Electric, vil de også gjerne selge deg en 12 MW turbin som de mener å kunne levere i 2022-2023, sa Strøm.

Han mente også at turbinene kunne bli enda større.

– Å lage større generatorer er relativt enkelt. Men å få større rotorer, er en større utfordring. Det er rotorene som er begrensningen, sa han.