Agder Energi hadde et underliggende resultat etter skatt på 144 millioner kroner i andre kvartal 2019. Dette er ned fra 469 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

− Et lavere resultat fra vannkraftvirksomheten som følge av en vesentlig lavere produksjon enn i samme periode i fjor, er hovedforklaringen til resultatnedgangen, sier konsernsjef Tom Nysted i en pressemelding.

Sikringsstrategien bidro også negativt.

− Konsernets sikringsstrategi skal bidra til stabile og forutsigbare utbytter over tid. I første halvår har sikringsaktiviteter medført at de oppnådde kraftprisene ikke har hatt den samme økningen som spotprisene. Resultatet påvirkes positivt av resultatfremgang i segmentene marked og kraftforvaltning, sier Nysted.

Lavere kraftproduksjon

I første halvår 2019 produserte selskapets vannkraftverk 3598 gigawattimer (GWh), mot 4932 GWh i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 27 prosent, ifølge Nysted.

Etter en snøfattig vinter i 1. kvartal har konsernets ressursbeholdning av vann i magasinene og snø i fjellet bedret seg i 2. kvartal som følge av lavere produksjon og mer nedbør enn normalt.

Ressurssituasjonen var ved utgangen av halvåret omtrent som normalt. Med en normal ressurstilgang fremover forventer Agder Energi en lavere vannkraftproduksjon og energiomsetning i 2019 sammenlignet med fjoråret.

Høyere spotpris

Spotprisen på strøm i første halvår 2019 var i gjennomsnitt 41,3 øre for kilowattimen (kWh) i område NO2, mens den i første halvår 2018 var på 36,5 øre per kWh. Dette er en økning på vel 13 prosent.

Konsernet har hatt et stabilt lavt sykefravær de seneste årene, og sykefraværet i 1. halvår var 2,7 prosent, mot 3,7 prosent i samme periode i fjor.

I Tyskland inngår Agder Energi stadig nye avtaler med industrivirksomheter. I andre kvartal er det blant annet signert to nye avtaler for forvaltning av batterier i kraftnettet på totalt 20 MW, og disse avtalene skal realiseres i løpet av året.