Nå skal bedrifter få støtte til å kjøpe elvarebil. Foto: Norsk elbilforening

Enova skal nå gi bedriftsmarkedet investeringsstøtte ved kjøp av elektriske varebiler.

Inntil 50.000 kroner i klimarabatt for bilen og 5.000 for laderen er tilbudet Enova lokker med.

– Elvarebiler er billigere i drift enn fossilbiler, men mange bedrifter vegrer seg fra å ta steget, dels fordi disse varebilene er dyrere i innkjøp. Ved å tilby støtte til kjøp av elektriske varebiler og tilhørende lader håper vi å sette fart på elektrifiseringen av denne delen av næringstransporten, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

Tilbudet har faste støttesatser basert på bilens motorytelse. Mens små elvarebiler med en motorkraft på under 80 hestekrefter får 15.000 kroner i støtte, og mellomstore elvarebiler får 25.000 i støtte, tilbyr Enova 50.000 kroner til bedrifter som anskaffer elvarebiler med større motorkraft enn 120 hestekrefter.

– Vi har hatt god dialog med representanter fra både bruker- og leverandørsiden i utviklingen av tilbudet, og har opplevd stor interesse i markedet siden ordningen ble varslet i juni. Hvor godt vi lykkes avhenger naturligvis også av leveringsdyktigheten til forhandlerne, men vi har tro på at tilbudet vil fremskynde utviklingen i bruk av elektriske kjøretøy hos alt fra mindre håndverkerbedrifter til transportører med store flåter, sier Nakstad.

Støttetilbudet gjelder kun ved førstegangsregistrering av bilen. Bedriftene må søke om støtte før de kjøper bilen, men søknadsprosessen er automatisert og under normale forhold vil søkerne få svar innen få minutter.

Støtten til elvarebil inngår i Nullutslippsfondet som ble lansert tidligere i sommer. Dette er en samling støttetilbud som skal kutte utslipp i næringstransporten gjennom en effektiv utrulling av nullutslippsløsninger.