Papirfabrikken Norske Skog Saubrugs i Halden bruker årlig 1200 GWh strøm. Foto: Erlend Bjørtvedt/Wkikmedia Commons

Får over 230 millioner kroner ekstra de neste tre årene fordi CO2-prisen har gjort strømmen dyrere.

Papirfabrikken Norske Skog Saugbrugs i Halden har mottatt redusert CO2-kompensasjon siden 2013. CO2-kompensasjon er støtte til konkurranseutsatt industri som trenger mye strøm. 

Norske Skogs kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig opplyser til Energiteknikk at fabrikken årlig bruker ca. 1200 GWh.

Men EUs klimakvotesystem har ført til økte strømpriser i Europa, inkludert Norge. CO2-kompensasjon skal motvirke såkalt karbonlekkasje, det vil si at industri flytter ut av Europa til land som har billigere strøm fordi de har en mindre ambisiøs klimapolitikk.

Full kompensasjon

Saugbrugs kompensasjon har vært kraftig redusert. Grunnen til reduksjonen er at kompensasjon ikke gis fullt ut til bedrifter som hadde strømavtaler som var inngått før EUs kvotesystem ble innført.

Klima- og miljødepartementet har nå vedtatt at Saugbrugs skal gis kompensasjon fullt ut, etter at Saugbrugs ba departementet vurdere grunnlaget for reduksjonen på nytt for årene 2018-2020. Det skriver Næringsdepartementet i en pressemelding.

I slutten av 2017 gikk Norske Skog-konsernet konkurs, og det innebar noen endringer for Saugbrugs’ situasjon som er blitt tillagt avgjørende vekt i departementets vedtak.

– Ved å gi full kompensasjon gjør vi det enklere for Saugbrugs å hevde seg som en grønn bedrift. Saugbrugs har med hjelp fra Enova gjort store investeringer i miljøvennlig teknologi de senere årene, og er en bedrift som viser vei i det grønne skiftet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i meldingen.

120 millioner

Dette betyr ifølge Næringsdepartementet at Saugbrugs vil få ekstra utbetalinger på ca. 31 millioner kroner i 2019, ca. 82,5 millioner kroner i 2020 og estimert 120 millioner kroner i 2021.

– Det er bra at vi har funnet en løsning for Norske Skog Saugbrugs. Det er avgjørende at eksportindustrien vår må være konkurransedyktigv, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

I vedtaket tas det forbehold om at Stortinget må samtykke til å bevilge ekstra midler til CO2-kompensasjon.