Statkraft tilrettelegger datasentereiendom for Google i Skien. Illustrasjon: Statkraft

Statkraft har inngått et samarbeid med Google om å tilrettelegge for selskapets kjøp av 1.947 mål eiendom i Skien.

Utvidet med kommentar fra Statkraft.

Google kunngjorde fredag at de har kjøpt eiendommen, men uten umiddelbare planer om å bygge et datasenter, skriver Statkraft i en pressemelding.

Statkraft har utviklet tomten med ferdige reguleringsplaner og konsesjon for elektrisk tilknytning.Statkraft opplyser at de skal samarbeide med Google for å utvikle den grunnleggende infrastrukturen for eventuelle fremtidige investeringer i datasenter.

Selskapet fungerer som tilrettelegger for datasenterbransjen ved å utvikle og forberede eiendommer for datasenterbygging. Statkraft skriver at de selger prosjekter som oppfyller datasenterindustriens krav til teknologiselskaper som investerer i eiendommer, infrastruktur, bygninger og servere.

Utreder kapasitet

Det har ikke lyktes Energiteknikk å få kommentar fra Statkraft til hvor mye strøm et eventuelt datasenter der kan bruke. Men Energiteknikk har tidligere skrevet at Statnett skal utrede nettiltak som kan gi datasenterkapasitet for Statkraft på 300 MW i Grenlandsområdet.

Kraftselskapet opplyser å ha et tett samarbeid med Google om dette prosjektet, og selskapets rolle er å videreutvikle og forberede eiendommen ved å bygge den infrastrukturen som behøves.

Statkraft skriver at de som forvalter av om lag 2500 eiendommer i Norge har lang erfaring med denne typen arbeid.

– Googles kjøp viser at Norge er attraktivt for den digitale økonomien, takket være tilgang til fornybar energi, kompetanse og fokus på digital utvikling. Arbeidet med å legge til rette for internasjonale datasenteraktører har vært vellykket, sier Christian Rynning-Tønnesen i meldingen.

For tidlig å si

Datasentrene har generelt et svært jevnt kraftforbruk over året. Et helt jevnt forbruk på 300 MW tilsvarer 2,6 TWh per år.

Pressekontakt Knut Fjerdingstad i Statkraft kan ikke si om det er dette er størrelsen et eventuelt datasenter vil dimensjoneres på.

– De er det altfor tidlig å si noe om, siden Google er helt tydelige på at de ikke har besluttet noen investering ennå, sier han til Energiteknikk.

Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet er glad for Googles kjøp.

– Dette er lovende for Norge som IT-nasjon. Vi har rikelig med ren kraft og kompetanse på området, så vi har ventet lenge på å få en av gigantene innen datalagring til Norge. Det er en milepæl for Norge som IT-nasjon om byggingen blir realisert, sier Andersen.