Statsminister Erna Solberg åpnet onsdag Vamma 12. Foto: Øyvind Lie

Reguleringseksperter i NVE er en så robust gruppe at de tåler å høre at det de holder på med ikke er det viktigste, tror statsminister Erna Solberg.

Under åpningen av Vamma 12 ved Askim i Østfold onsdag henvendte Hafslund E-COs administrerende direktør Finn Bjørn Reuter seg til statsminister Erna Solberg og viste til at hun i en utspørring på NRK i valgkampen hadde svart at det kjedeligste ved å være statsminister var å gå langt inn i teoriene rundt den tekniske reguleringen av kraftverkene.

– Jeg antar også at komplekse beskatningsordninger inngår i det som kanskje ikke er mest underholdende, sa Ruyter, før han begynte å snakke om hvor viktig nettopp dette er (se egen sak).

I sin åpningstale kom Solberg tilbake til dette, og avslørte at hun hadde svart taktisk i NRK-utspørringen.

– Mange av dere ser fram til kraftskatteutvalgets innstilling som kommer om to uker. Jeg vil bare si at jeg var med på forrige runde. Jeg var skattepolitisk talskvinne i Høyre i finanskomiteen da dagens kraftverksbeskatningssystem ble laget for 23 år siden, så jeg har vært dypdykket i dette. Faktisk har noen laget morsomheter om meg og mitt forhold til kraftverksbeskatning, sa Solberg, og bidro med det til å skape god stemning på åpningen.

– Så det har nok ikke vært slik at det har vært vanskelig å sette seg inn i det. Jeg innrømmer at svaret i utspørringen var litt politisk korrekt. Du må gjøre en kalkulert vurdering av hvem du kan sørge for å krenke uten at det har så store politiske konsekvenser når du sier at noe er vanskelig eller ikke så interessant. Da tenkte jeg at reguleringseksperter i NVE, det er en liten gruppe, og de er nok robuste nok til å tåle at det de holder på med ikke er det viktigste, sa Solberg, til latter fra salen.