Foto: Statnett

Statnett foreslår å dele Norges nordligste budområde, NO4, i to.

Statnett foreslår dette i forbindelse med at de og de andre systemansvarlige nettselskapene i Norden sammen har sett på alternative inndelinger av elspotområder. Det vil da i tilfelle bli seks prisområder i Norge.

Bakgrunnen er at NO4 er et stort geografisk område hvor det er vanskelig å forutsi hvor flaskehalsene i nettet oppstår. Denne situasjonen venter Statnett vil øke i tiden framover, i takt med økt vindkraftproduksjon og et økende regionalt kraftoverskudd.

I oktober blir forslaget til hvilke alternativer som skal vurderes, sendt regulatorene i de ulike landene for godkjenning.

Ønsker innspill

Dersom NVE godkjenner forslaget, går Statnett videre og gjennomfører en mer detaljert studie. Det skal avholdes en offentlig høring før eventuelle endelige forslag til justeringer av budområder sendes til NVE.

– Vi håper og tror at aktørene i kraftmarkedet vil benytte muligheten til å komme med sine innspill mulige endringer av budområdene gjennom høringsprosessen. Vi kommer tilbake med nærmere detaljer om høringsprosessen etter at myndighetene har vurdert de foreslått alternativene, sier direktør for System- og markedsutvikling i Statnett, Kristin Munthe, i en pressemelding.

Beslutning om en eventuell endring av de norske budområdene i kraftmarkedet vil etter denne planen komme innen utgangen av 2020.

Vil ha felles prinsipper

Arbeidet med å foreslå alternative inndelinger av budområder, er i tråd med europeiske prosesser. De systemansvarlige nettselskapene skal foreslå metode, forventninger og mulige alternative inndelinger av budområder. Disse skal analyseres i en regional vurdering av budmråder med bruk av en felles metode. På sikt vil det ifølge Statnett være behov for å vurdere inndelingen av nordiske budområder regelmessig.

De nordiske landenes kraftsystemer er koblet tett sammen.

– For vår del ser vi at det er en fordel at vi legger de samme prinsippene til grunn for inndelingen av budområder i de nordiske landene, og at vi regelmessig vurderer områdene, sier Munthe.

I en egen pressemelding skriver Svenska kraftnät at de vil vurdere om Stockholmsområdet i en tid bør bli et eget elspotområde, og så på sikt slås sammen med SE3-området. Sverige har i dag fire prisområder.