Finanspolitisk talsmann Tore Storehaug i KrF er kritisk til Sanderud-utvalgets forslag. Foto: Stortinget

KrF synes det er en dårlig idé å avvikle spesialordningene som gir kommunene direkte skatteinntekter fra vannkraft.

– KrF synes det er en dårlig idé å rokke ved samfunnskontrakten som vi har hatt med kommunene i over 100 år om at kommuner og fylker skal sitte igjen med gevinst etter utbygging av vannkraft, sier finanspolitisk talsmann Tore Storehaug i KrF til Kommunal Rapport.

– KrF har tydelig politikk på dette. Senest forrige landsmøte vedtok politikk på dette. Vi har også programformulert at det er viktig å pusse opp eksisterende anlegg, men vi må finne andre måter å finansiere det på, sier Storehaug.

Mandag, da forslaget ble lagt fram, kom både Arbeiderpartiet og Senterpartiet med kritikk.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad kalte forslaget historieløst og virkelighetsfjernt.

– Dette kommer de 200 kraftkommunene til å tape stort på, mens staten prøver å kanalisere disse inntektene til seg. Det er sentralisering av verste sort og et brudd på hele tenkningen om at lokalsamfunnet skal ha sin andel av verdiene fra vannkraften, uttalte hun i en pressemelding.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson rigmor Aasrud var også kritisk til forslaget slik det står nå.

– Det er uaktuelt å rive i stykker denne samfunnskontrakten vi har for utbygging av vannkraft. Vertskommunene skal ha sin andel av verdiskapingen, sa Aasrud til E24.