
Opprop for «rettferdig» nettleie
60 nettselskaper har undertegnet opprop for «en rettferdig og likere nettleie».
«Undertegnede selskaper er av den klare oppfatning at regjeringen nå må levere på regjeringserklæringens punkt om likere nettleie for alle forbrukere», heter det i oppropet.
Vi trenger en reell utjevning som hensyntar at det er store forskjeller i topografi, geografi og antall kunder å fordele regningen på, påpekes det videre.
«I dagens urettferdige prissystem er nettleien dyrere i Sogn og Fjordane der det flyter over av kraft, enn i Oslo uten nevneverdig kraftproduksjon. Slik kan det ikke fortsette», skriver krever de 69 selskapene i sitt opprop (se hvilke nederst i saken).
Det vises til at det i regjeringserklæringen heter at regjeringen skal «utrede og fremme tiltak for å utjevne nettleien for alle forbrukere gjennom et mest mulig effektivt organisert strømnett».
Olje- og energi departementet har bedt NVE legge frem alternative muligheter for likere nettleien innen 4. november i år.
Bønn om rettferdighet
I den anledning ber selskapene om at følgende forhold tas hensyn til:
– Nettkunder av selskaper med relativt få kunder, krevende topografiske og klimatiske forhold har som hovedregel høyere og tidvis langt høyere nettleie enn gjennomsnittsleien i Norge. Disse selskapenes kunder må tilgodeses med lavere nettleie.
– Det er kun deler av kostnadene nettkundene møter, som nettselskapene kan påvirke gjennom økt effektivitet. Dette betyr at selv svørt effektive selskaper som Nord-Salten kan ha blant landets høyeste nettleie. Dette er «urimelig og urettferdig».
– Enkelte selskaper tar nasjonalt ansvar for elektrifiseringen av Norge, blant annet gjennom tilrettelegging for ny produksjon og tilknytting av batteriteknologi for fergetrafikk. Disse kostnadene ligger i stor grad igjen lokalt og betales av de lokale nettselskapets kunder. Dette er «urimelig og urettferdig».
– Det er «urettferdig og urimelig» at områder med mye kraftproduksjon med påfølgende kort vei til kraften er områder med landets høyeste nettleie, så som i Sogn og Fjordane.
Oppropet ber om en bærekraftig modell uavhengig av årlige bevilgninger over statsbudsjettet.
«Det bes om at det gjennomføres en reell utjevning av nettleien, der forskjellen i nettleien mellom de dyre og mindre dyre områdene i Norge nærmer seg hverandre i betydelig grad», avsluttes oppropet.
Disse selskapene har signert:
Årdal Energi Nett
Odda Energi Nett
Ren Røros
Ballangen Energi
NEAS
Aurland Energiverk
Energiselskapet Hardanger
Finnås Kraftlag
Hurum Energi
Lærdal Energi
Nesset Kraft
Valdres Energi
Nordsalten Kraft
Drangedal Everk
Sognekraft
Rakkestad Energi
Trollfjord
Rauland Kraftforsyningslag
Modalen Kraftlag
Flesberg Elektrisitetsverk
Kragerø Energi
Lofotkraft
Fusa Kraftlag
Hemsedal Energi
Rollag Elektrisitetsverk
Luostejok Kraftlag
Hålogaland Kraft
Repvåg Kraftlag
Skjåk Energi
Uvdal Kraftforsyningslag
Andøy Energi
Sogn og Fjordane Energi
Alta Kraftlag
Bindal Kraftlag
Meløy Energi
Vang Energiverk
Krødsherad Everk
Svorka Energi
Sunndal Energi
Hallingdal Kraftnett
Ustekveikja Energi
Gudbrandsdal Energi
Trøgstad Elverk
Hjartdal Elverk
Notodden Energi Nett
Stryn Energi
Rauma Energi
Austevoll Kraftlag
Øvre Eiker Nett
Midt-Telemark Energi
Ymber
Sykkylven Energi
Luster Energiverk
Tinn Energi
NTE
Hammerfest Energi