Slik kan Freyrs framtidige batterifabrikk i Mo i Rana se ut. Illustrasjon: Norconsult

Siemens støtter FREYR som teknologipartner for å utvikle lavkostnadsproduksjon av grønne battericeller i Norge.

Siemens og FREYR har signert en intensjonsavtale der Siemens skal støtte FREYR med sin ekspertise, automasjon og programvareportefølje, samt systemer for elektrisk infrastruktur, ifølge en pressemelding fra FREYR.

Selskapet planlegger å bygge en storskala battericelleproduksjon i Norge basert på fornybar energi fra vann- og vindkraft. De vil utvikle et kombinert 32 + 2 GWh litiumionbatterianlegg i Mo i Rana og en 600 MW vindpark på Sjonfjellet i Rana og Nesna kommuner i Nordland.

Siemens vil i innledende fase støtte FREYRS utviklingsplaner gjennom felles utvikling av en digital tvilling til FREYRs planlagte fabrikk for battericelleproduksjon, noe som vil gi avansert virtuell simulering av eksisterende og fremtidige battericelleløsninger.

Siemens vil også støtte utviklingen av elektrisk infrastruktur fra kraftnettet til fabrikken, og FREYR planlegger å benytte Siemens’ automasjonsportefølje som grunnlag for battericelleproduksjonen.

Produksjonen på 32GWH-linjen skal rettes mot det eksponentielt voksende markedet for elektriske kjøretøy og maritime fartøy i Europa, mens produksjonen på 2GWh-linjen rettes mot markedsnisjer som lagring av kraft. Produksjonen på 2GWh kan også benyttes til å tilby skaleringstjenester for de beste fremtidige battericelleteknologiene i industriell skala, ifølge meldingen.

Siemens og FREYR vil også utforske spesifikt samarbeid som inkluderer hvordan man kan optimalisere design og energiflyt for anerkjente og fremtidige teknologier og hvordan man mest effektivt kan integrere og digitalisere hele battericelleproduksjonens verdikjede.