Salgssjef for Siemens Norge, Ben Bjørke, snakket på et frokostseminar hos advokatfirmaet Hjort onsdag. Foto: Øyvind Lie

– Det er umulig for oss som har et globalt marked å prioritere én turbin her borte i nord, sier Ben Bjørke i Siemens.

– Størrelse betyr noe, sa Bjørke, som er salgssjef for vindkraft i Siemens Norge, på et seminar om havvind i regi av Norwea og advokatfirmaet Hjort i Oslo onsdag.

–  For oss leverandører blir det veldig viktig at det man skal gjøre i Norge ikke er én turbin her, én turbin her og en liten prototype der. Vi er nødt til å få industrialisert det. Det er helt umulig for oss som har et globalt marked, hvor vi har etterspørsel på tusener av turbiner hvert eneste år, å prioritere én turbin her borte i nord, for å teste ut noe. Vi må få dette opp på et ordentlig nivå raskt, slik at det kan bli prioritert av alle aktørene. Det kommer til å bli enormt viktig, sa Bjørke.

Han advarte også mot å tenke smått når det gjelder størrelsen på selve turbinene, i forbindelse med utformingen av det norske havvind-regelverket som nå er på høring.

– Min bekymring er at man lager et regelverk som ikke tar inn teknologiutviklingen. Det er slik at i de 30 årene vi har holdt på med disse turbinene, har vi gått fra 22 kW til 10 MW, og vi har ikke tenkt å stoppe der. Vi er helt avhengig av det for å få spesielt flytende havvind til å bli lønnsomt. Vi er nødt til å få større turbiner og mer produksjon, sa Bjørke.