Venstres Ketil Kjenseth er ikke fornøyd med kraftskatteutvalgets rapport. Foto: Øyvind Lie

Men Høyre vil kjøre høring som planlagt.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om regjeringen bør legge kraftskatteutvalgets rapport i skuffen, svarer leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Ketil Kjenseth, dette:

– Ja. Utvalget foreslår jo å ta tre milliarder kroner fra kommunene. De rokker ved et fastlagt prinsipp som er over 100 år gammelt, nemlig at en kommune skal kompenseres for å avstå natur til kraftformål.

Hurtig skrinlegging

Kjenseth sier det er behov for å erstatte gamle turbiner, men at rapporten ikke bidrar til det.

– Det er bedre å fortsette som før enn å gå inn i det som er forslått der, sier Kjenseth.

I en høring i Kjenseths komité på Stortinget tidligere i uken oppfordret Landsforeninga av vasskraftkommunar (LVK) komiteen nettopp til å ta initiativ til at regjeringen skrinlegger rapporten raskt, før høringen er gjennomført, for å hindre langvarig usikkerhet og stillstand i bransjen, slik Energiteknikk omtalte.

Høyre vil lytte

Høyres Lene Westgaard-Halle, i samme komité, sier til TU at det blir «for lettvint» å skrinlegge forslaget. Hun vil vente på innspillene fra høringen.

– Det er lite sannsynlig at det blir som utvalget har sagt. Høyre vil at kommunene skal beholde kraftinntektene sine, men på en måte som sikrer at investeringer i vannkraften ikke stopper opp, sier hun.

På spørsmål fra TU om det er et alternativ å kutte i grunnrenteskatten i stedet, svarer hun at det er noe de skal se på.