Behovet for energi i fattige land er stort. Foto: Multiconsult

Regjeringen bevilger 300 millioner kroner til fornybar energi i fattige land.

Regjeringen setter av inntil 300 millioner kroner per år til bedre garantier for bedrifter som tør å satse på fornybar energi i fattige land. For i år er det satt av 150 millioner kroner, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Investeringer i utviklingsland innebærer risiko, noe som hindrer den veksten i investeringene som trengs for å oppnå full tilgang til moderne energi, og ikke minst for å bekjempe klimaendringene. Garantiordninger kan dekke deler av eventuelle tap og gjør investeringen mindre risikofylt. Norske teknologibedrifter har gjennom mange år etterlyst bedre garantiordninger for at fornybar-utbyggingen skal skyte fart og at fornybar energi skal kunne utkonkurrere kullkraft, fremholdes det i pressemeldingen.

Samtidig som verden står midt oppe i klimakrisen, er de fleste utviklingsland helt avhengig av kraftig vekst i energiproduksjonen for å redusere fattigdom. Ifølge FN er 840 millioner mennesker uten strøm. Halvparten av disse bor i Afrika sør for Sahara. Tre milliarder mennesker mangler muligheter til å lage mat eller varme opp boligene sine uten å bli utsatt for skadelige mengder luftforurensing.

– Dette vil gi ren energi til dem som har skitten energi, og energi til dem som ikke har energi i det hele tatt. Norske aktører har gjort mye bra innenfor eksisterende garantiordninger. Dette har ofte vært store prosjekter i sentrale strøk. Med denne satsingen blir det lettere å nå også de aller fattigste på landsbygda med småskalaløsninger, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Forslaget til garantiordningen er utarbeidet på grunnlag av en utredning fra Multiconsult, som har sett på gapene mellom identifiserte behov og de garantiordningene som i dag finnes tilgjengelig.