– Ingen har realisert noen gevinst på dette ennå. Og hvis dere tror det, er det IT-avdelingen som har lurt dere, sa Hafslund Nett-sjef Kristin Lian på Norges energidager. Foto: Øyvind Lie

Ingen i kraftbransjen har tjent på kunstig intelligens, maskinlæring og prediktivt vedlikehold, hevder Hafslund Nett-sjef Kristin Lian.

På Norges energidager snakket administrerende direktør om hvordan en felles nettinformasjonsmodell kan bidra til bedre effektivitet i bransjen.

– I bransjen snakker vi om AI (kunstig intelligens red. anm.), ML (maskinlæring red. anm.) og prediktivt vedlikehold, og veldig mange har forsøkt seg på dette. Nå tenkte jeg at jeg skal være litt festbrems. For min påstand er at ingen har realisert noen gevinst på dette ennå. Og hvis dere tror det, så sier jeg at da er det rett og slett IT-avdelingen som har lurt dere, sa Lian.

– Kaste bort penger

Årsaken er at man ifølge Lian

ikke har gode nok data til å gjøre det ennå.

– Det er et enkelt ordtak som sier «shit in, shit out». Så enkelt er det, og her er det faktisk en stor jobb som må gjøres, sa Lian.

– Hvis vi ikke får kontroll på dataene før vi begynner på alt dette som er spennende, er jeg skikkelig redd for at vi kommer til å kaste bort veldig mye penger. Her har vi en jobb å gjøre. Og jeg tør å si det, for vi har jobbet med dette og vi har noen eksempler der vi ser at vi ikke helt har fått til det vi ønsker, sa Lian.

Bommet med app

Hafslund Nett jobbet med en app som skulle automatisere

tilknytningsprosessen, ved at man skulle kunne spørre om det går an å øke størrelsen på hovedsikringen og få beskjed umiddelbart. Hafslund Nett trodde det skulle gå enkelt, men fikk det ikke til, blant annet fordi datakvaliteten var for dårlig.

– Da tenker jeg at hvis vi skulle bruk dette til prediktivt vedlikehold, da må jeg si jeg er redd for hvilke prediksjoner vi hadde fått, sa Lian.

Økt datakvalitet er dermed en forutsetning for å få det til. Hafslund er derfor sammen med 16 nettselskaper og Statnett med i Digin, som jobber for å lage en felles informasjonsmodell for å utveksle data.