Illustrasjonsfoto: Leif Jönsson/Mostphotos

Etter et par uker med oppgang både i spotprisen og på terminmarkedet har vi den siste uken opplevd lavere priser.

Kulden er borte og det har kommet godt med nedbør de siste dagene. Fremover ser det også ut til at det skal bli bløtt, og temperaturene skal ligge over det som er normalt for årstiden. Dette bidrar til at prisene går ned, skriver Entelios i en markedskommentar.

Svekket ressurssituasjon og lite vindkraft i Norden gjør likevel at det prises inn import til Norden ut året. Det er i dag, onsdag, ventet veldig svak vindkraft i Tyskland, og derfor ligger prisene i Tyskland høyere enn i Norden. Områdeprisen i Jylland, som er tett koblet opp mot Tyskland, følger den tyske spotprisen, time for time. Resten av Norden ligger noe lavere.

I CO2-markedet har prisen brutt gjennom støtteområder rundt € 25, og handles nå under € 24. Det er ifølge Entelios ingen store nyheter som har påvirket dette markedet, men bruken av utslippstillatelser er svekket siden mer av kraftproduksjonen er flyttet fra kull til gass.

Lavere CO2-pris har en direkte påvirkning på de europeiske kraftprisene, og svakere kraftpriser i Europa påvirker de nordiske prisene.

Prognosene for desember sier nå ifølge Entelios at været skal være mildt, og vi kan vente mer enn normalt med nedbør i Norden. Dette vil holde etterspørselen etter strøm nede, men samtidig være med å fylle opp ressursbalansen. Begge deler er med å presse terminprisen for desember videre ned.

Ukens tall:

Hydrologisk balanse: – 6,6 TWh (+ 1,3 TWh)

Systempris: 41,36 €/MWH (- 3,25 €/MWH)

Terminpris YR-20: 37,05 €/MWh (- 0,45 €/MWh)

Kilde: Entelios