Slik skal de nye kraftverket bli seende ut. Illustrasjon: Nanna Meidell/Norconsult

Skagerak Kraft har besluttet å bygge nytt kraftverk ved Dalsfoss i Kragerøvassdraget. I januar starter forberedelsene og i begynnelsen av mars skal den første dynamittsalven fyres av.

Skagerak Kraft skal investere 140 millioner kroner i nytt kraftverk ved Dalsfoss i Kragerø kommune i Telemark. Stasjonen bygges på den andre siden av elven enn det eksisterende kraftverket. Vannet vil bli ledet til stasjonen gjennom en tunnel fra inntaket i Toke.

– Det er på høy tid å få en ny kraftstasjon ved Dalsfoss. Den gamle stasjonen er over 110 år gammel, så det er nødvendig å gjøre noe, sier konserndirektør for Skagerak Kraft, Geir Kulås i en pressemelding.

Nye Dalsfos kraftstasjon vil få en produksjon på 38,5 GWh, en økning på cirka 8 GWh fra dagens produksjon. 

Rett over nyttår starter entreprenøren tilriggingen ved Dalsfoss. I perioden fra begynnelsen av mars til utgangen av mai skal det drives en snaut 200 meter lang tunnel fra Farsjø og opp til Toke. Ved Farsjø blir den nye stasjonen i fjellskjæringen mellom en utsprengt utløpskanal og tunnelen.

Byggetiden på kraftverket er cirka to år, og Nye Dalsfos skal etter planen stå ferdig mot slutten av 2021. Da fases den gamle kraftstasjonen ut, men kraftstasjonsbygningen skal bevares.