Det polske havvindprosjektet Baltyk. Illustrasjon: Equinor

Equinor har fullført kjøpet av en eierandel på 50 prosent i det polske havvindprosjektet Baltyk I fra Polenergia.

Equinor har nå en eierandel i alle de tre Baltyk-prosjektene (MFW Bałtyk III, MFW Bałtyk II i MFW Bałtyk I) for utbygging av havvind, skriver selskapet i en pressemelding.

– Oppkjøpet av Baltyk I styrker vår tilstedeværelse i Østersjøen. Med eierandeler i alle de tre prosjektene – Baltyk I, II og III – har vi nå mulighet til å bygge volum og skape verdier i det vi ser på som en viktig energiregion, sier Jens Økland, direktør for strategi og forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor.

Baltyk I-lisensen gir tillatelse til utbygging av en havvindpark med kapasitet opptil 1560 MW, som Equinor vil eie halvparten av. Equinor vil lede forberedelsene til utbygging og eventuelle bygge- og driftsfaser.

Det var i 2018 Equinor kjøpte en 50 prosent eierandel i havvindprosjektene Baltyk II og Baltyk III, som til sammen har en planlagt kapasitet på 1440 MW og potensial til å forsyne mer enn to millioner polske husholdninger med elektrisk kraft. Senere samme år valgte Equinor å utøve en opsjon om å kjøpe en 50 prosent eierandel i havvindprosjektet Baltyk I, og denne transaksjonen er nå fullført.

Vindparkområdet med 25-35-meters havdyp ligger i Østersjøen om lag 80 kilometer fra havnen i Łeba.

De to selskapene har dannet et 50/50 joint venture og arbeider sammen for å videreutvikle Baltyk-prosjektene i tiden fram mot utbygging.