Daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga takker politikerne for å ha skrinlagt skatteforslaget før høringsfristen gikk ut. Foto: Småkraftforeninga

Småkraftforeningas leder Knut Olav Tveit har allerede fått melding om aktører som prøver å fatte investeringsbeslutning før jul.

Fredag morgen kom meldingen fra regjeringspartiene på Stortinget om at de ikke vil støtte Sanderud-utvalgets forslag om å senke innslagspunktet for grunnrenteskatt fra 10 til 1,5 megavoltampere (MVA). 

–  Dette er tidenes julegave for småkraften. Vi er veldig glade for dette. Forslaget om grunnrenteskatt var antakelig for ekstremt til å overleve. Så her har politikerne tatt ansvar og gjort det de er satt til. Jeg har allerede fått melding fra noen som prøver å få til en liten investeringsbeslutning før jul, sier Tveit til Energiteknikk.

Tror på stor aktivitet

Bakgrunnen er at det har vært stopp i investeringene etter småkraftbransjen etter at Sanderud presenterte sitt forslag 30. september.

– Leverandørindustrien har vært svært bekymret. Min vurdering er at det blir full trykk i utbyggingen fremover, og at det blir tatt en del investeringsbeslutninger for nye småkraftverk som har blitt satt på vent på grunn av Sanderud-utvalget. Bransjen er på hugget, bare de har de rette rammevilkårene, sier Tveit.

Samtidig kritiserer han Sanderud-utvalgets arbeid.

– For Sanderud-utvalget må det være et tankekors at forslaget om grunnrenteskatt for småkraft er tatt livet av allerede før høringsfristen er ute. Det skyldes blant annet at de ikke har tatt seg bryet med å utrede konsekvensene av å ilegge grunnrenteskatt for småkraft. Som vi har dokumentert, ville det i praksis betydd avvikling av småkraftnæringen slik vi kjenner den. Etter vår oppfatning er det noe uansvarlig over å foreslå noe slikt uten å samtidig ha beregnet effekten ute i bransjen i de enkelte selskapene, sier Tveit.

Takker politikerne

Det har allerede en stund vært klart for Tveit at forslaget var for ekstremt til å overleve.

– Men samtidig er det noe med formalitetene, men en offentlig utredning på høring. Vår frykt var at avklaringen kunne dra ut. Vi er veldig takknemlig både i forhold til regjeringspartiene, men også for at Senterpartiet og Arbeiderpartiet skrev merknad i statsbudsjettet om at de ikke ville. Et overveldende flertall på Stortinget har sagt hva de synes om dette. Vi er strålende fornøyde, det er stor glede i bransjen, sier Tveit.