Illustrasjonsfoto: Robert Sandell/Mostphotos

Arbeidere som bygger vindkraftanlegg for Norsk Vind i Bjerkreim i Rogaland, har arbeidskontrakter hvor de tjener under 100 kroner timen.

Det skal ifølge Fellesforbundet eksisterer en kontrakt med timelønn på 9,63 euro i timen, melder Stavanger Aftenblad (bak betalingsmur).

Arbeiderne kommer fra blant annet Litauen, Polen, Spania og Italia.

– Arbeidslivskriminalitet

Norsk Vind er ansvarlig utbygger, mens danske Fair Wind setter opp møllene. Selskapet, som ikke har svart på avisens spørsmål, er et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF) uten ansatte.

For byggfag er det alminneliggjøring av tariffavtaler med minstelønnen for ufaglærte med ett års bransjeerfaring på 196,50 kroner timen. For arbeidere under 18 år er satsen 126,50 kroner timen. 

– Dette dreier seg slik vi ser det om arbeidslivskriminalitet, sier Roger Myklebust, leder i Fellesforbundet 176 Dalane Fagforening, til Aftenbladet.

Lover etterbetaling

«Vi setter veldig pris på at vi har blitt kontaktet om påståtte ulovligheter hos en leverandør som utfører arbeid på vårt vindkraftprosjekt. Vi er veldig opptatt av og stiller sterke krav om at norske lover og regler skal følges for både våre kontraktspartnere og deres underleverandører», svarer daglig leder Per Ove Skorpen i Norsk Vind på Aftenbladets spørsmål om saken.

Fredag ettermiddag sendte selskapet ut pressemelding om saken.

«Fellesforbundets avdeling vil bli kalt inn til møte for å gjennomgå og diskutere ulovlighetene kan avsluttes slik at arbeiderne får utbetalt riktig lønn, inklusive etterbetalt tilgodehavende differanser for den tiden de har jobbet på anlegget», skriver selskapet ifølge Aftenbladet.