ertsmyra
Det forskes på hvordan utenlandskablene skal kunne stabilisere kraftsystemet. Bildet viser strømretteranlegget på Ertsmyra i Sirdal kommune i Agder, som tar imot kraften fra Nordlink.

I løpet av 2019 er strømretteranlegget på Ertsmyra i Sirdal kommune og sjøkabelen mellom Norge og Tyskland testet og godkjent.

– Dette er en viktig og stor milepæl for NordLink-prosjektet. Vi er svært godt fornøyde med de vellykkede testene som er gjort på norsk side, sier Stein Håvard Auno, prosjektdirektør for NordLink-prosjektet i Statnett, i en pressemelding.

I løpet av året har leverandøren ABB ferdigstilt elektromontasjene på strømretteranlegget på Ertsmyra i Sirdal, og dette ble vellykket testkoblet til sentralnettet. 

Før strømmen transporteres i sjøkabel til Tyskland tar den veien fra Tonstad til Vollesfjord i luftledning. I sommer ble Dalekovods arbeid med luftledningen på 525kV ferdigstilt. Luftledningen er ikke satt i drift ennå, det blir neste steg på norsk side i prosjektet.

Til våren skal NordLink igjen kobles til sentralnettet og nye tester skal gjennomføres. Da skal man teste både luftledning og sjøkabel. Mot slutten av 2020 er det planlagt å starte prøvedrift av NordLink. Ordinær drift er forventet i løpet av våren 2021.

  • Om prosjektet:
  • Antall kilometer: 623 km
  • Spenning: 525 kV
  • Kapasitet: 1.400 MW
  • Steder: Kabelen skal bygges mellom Tonstad/Ertsmyra i Sirdal kommune i Norge og Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland