Ap-leder Jonas Gahr Støre på Stortinget. Arkivfoto: Stortinget

Arbeiderpartiet fremmer forslag på Stortinget for å stoppe byggingen av NorthConnect.

Etter at Frp gikk ut av regjering, går Ap-leder Jonas Gahr Støre nå ut og sier nei til strømkabelen.

– Vi finner det nødvendig å fremme et forslag for Stortinget når den parlamentariske situasjonen nå er ny, for å forsikre oss om at regjeringen ikke gir grønt lys for å bygge NorthConnect, sier Støre til VG.

Slik lyder forslaget:

«Arbeiderpartiet viser til avtalen fra mars 2018 mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, MDG og Venstre om at det ikke skal bygges kabler som ikke eies og driftes av Statnett, at de må være samfunnsøkonomisk lønnsomme, og at det må høstes erfaringer med de kablene som nå er under bygging. Siden disse kriteriene ikke er oppfylt, ber Stortinget regjeringen sørge for at den foreslåtte NorthConnect-kabelen ikke blir bygget».

– Når Frp nå går ut av regjering, vil vi forsikre oss om at denne enigheten gjelder. NorthConnect har aldri vært vårt prosjekt, men det vi fikk til i den avtalen var at vi skulle høste erfaringer med de to som er under bygging nå. Det vil vi lå fast gjennom et vedtak i Stortinget, sier Støre til VG.

Avgående energiminister Sylvi Listhaug varslet tirsdag morgen at Frp vil prioritere kampen mot NorthConnect-kabelen.

På spørsmål i Stortinget om NorthConnect har statsminister Erna Solberg forsvart kabelbygging. Nå ser det imidlertid stadig vanskeligere ut å få kabelen bygget raskt, slik Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen tok til orde for i et intervju med Energiteknikk i forrige uke.