Glitre Energi Netts direktør Tore Morten Wetterhus unngår ordet effekttariff og snakker heller om smart nettleie. Foto: Øyvind Lie

Personlig unngår Glitre Energi Netts direktør Tore Morten Wetterhus å lade elbilen i klokka 16 selv uten effekttariffer. Likevel mener han tariffene, som han vil kalle «smart nettleie», er nødvendig å innføre.

– Elbilforeningen har reagert på at de får skylden for nettet og for effektsituasjonen, at man tror det verste om dem, at de nærmest for enhver pris må begynne å lade klokka halv fem. Hva synes du om det?

– Vi i Glitre Energi Nett er skikkelige elbilentusiaster. Jeg har selv kjørt elbil i åtte år. Elbiler er veldig bra for klimaet, og det er bra for lommeboka. Det er også veldig bra for oss som driver med nett. Vi har mye ledig kapasitet. Det nye forbruket som kommer med lading av elbiler, passer som hånd i hanske for oss når det gjelder å utnytte det nettet vi allerede har og levere enda mer verdi for kundene. Så vi elsker elbiler, sier Wetterhus da Energiteknikk kommer på besøk i selskapets kontor i Drammen. 

Veldig enkelt eksempel

Han understreker imidlertid at det er viktig å få et samspill, så man i størst mulig grad bruker den ledige kapasiteten i nettet, og øker brukstiden på det. Da vil kostnadene for alle gå ned.

– Så gjør vi nok et poeng ut av hva som ville skjedd hvis alle lader samtidig. Det er synd at Elbilforeningen føler seg litt… Men det har blitt et veldig enkelt eksempel, for de representerer en ganske stor økning. De representerer også et forbruk som enkelt kan flyttes på. De fleste elbiler har apper som gjør at man kan styre hjemmeladingen enkelt. Men jeg har sagt to ting. Hvis vi lader optimalt smart, har vi nett klart, lader vi optimalt dumt, blir det veldig dyrt, sier Wetterhus. Wetterhus la fram eksempelet under Arendalsuka i sommer, og gjentok det på et pressemøte i regi av Energi Norge før jul.

Lader om natta

Wetterhus bruker seg selv som eksempel på at elbilene er en fleksibel last.

– Jeg vet jo med meg selv, jeg har ladet på ti amperes kurs åtte år, og jeg styrer jo ladingen etter når det er fornuftig.

– Fornuftig for nettet?

– For meg som kunde også. Det viktigste er å ha bil når du trenger den. Men det er ikke noen motsetning mellom hva som er godt for kunden og hva som er godt for nettet.

– Men tar du hensyn til nettet når du lader bilen?

– Jeg er kanskje litt spesielt skrudd sammen, men jeg gjør jo det. Men Elbilforeningen sier det samme, at en veldig stor andel av deres medlemmer lader om natta.

– Det tror du på?

– Ja, ja, bekrefter Wetterhus.

God plass i nettet

– Har dere tall fra nettet deres som viser når elbilistene lader?

– Vi har ikke gjort analyser av når de lader. Det man snakker om, er hvordan utviklingen blir fra 2025, når alt nybilsalget skal være elbil. Vi har ikke opplevd store utfordringer med elbil i det hele tatt. Tvert imot, vi har regnet på det. Vi har en brukstid i nettet på rundt 50 prosent. Da har vi en teoretisk kapasitet til å overføre syv og en halv gang så mye energi som alle elbilene i Drammen trenger, sier Wetterhus.

Han understreker at da har man sett på året under ett, og at kapasiteten er noe mindre om vinteren.

Wetterhus har sans for Elbilforeningen.

– Jeg vil skryte av Elbilforeningen. De kommer med veldig gode råd, etter hvert som borettslag nå kommer med spørsmål. Å kunne henvise til Elbilforeningen og det de kommer med av råd, virker veldig konstruktivt. Elbilene er vår beste venn, og elbilkundene er veldig flott for nettet, sier nettsjefen.

Unngår ordet «effekttariff»

– Men Elbilforeningen tror at man ikke trenger effekttariffer. Tror du effekttariffer er nødvendig, for å sikre at tilpasningen skjer slik du skisserer?

– Vi tror det, at vi trenger effekt… eller jeg har ikke lyst til å kalle det det. Jeg vil heller kalle det smart nettleie. Det skal gi en gulrot til å bruke nettet smart. Det gjør at vi får flere kilowattimer gjennom nettet, og du får da lavere enhetskost for alle. Gjør vi dette riktig og har god dialog, blir det ikke noen «straff» for elbilbrukerne. Det kan være en gulrot for dem.

Wetterhus sier Glitre Energi Nett vurderer å komme med nye tariffer om ikke lenge, for å gi insentiver til å bruke strøm når det er ledig kapasitet.

– I forberedelsen vil vi sette oss ned med Elbilforeningen, med Brannvernforeningen, med NBBL og andre. Jeg er sikker på at vi finner en løsning som er god, sier Wetterhus.

– Vil dere lage nye tariffer før eller etter NVE legger fram sitt forslag?

– Vi vet ikke når NVE kommer. Vi har lyst til å ta et steg, og så kan det godt hende vi tar flere steg. Vi har lyst til å komme med en ny type tariff så tidlig som mulig i 2020.

For mye konfrontasjon

Wetterhus mener god kommunikasjon om tariffene er viktig.

– Det er uheldig at man har greid å få til så mye konfrontasjon rundt temaet. Det er egentlig ganske unødvendig. Vi må være på lag med kundene, og vi leverer en fantastisk verdi. Det er noe vi virkelig bør løfte som bransje. Jeg har jobbet i maritim næring og i telekom, men jeg har aldri vært borti en bransje som leverer så mye verdi til kundene sine som vi gjør i kraft- og nettbransjen, sier Wetterhus.

Han får ofte høre at «strømmen er så dyr».

– Men hvis du kutter alt annet energiforbruk enn det som kommer med strøm, i lavutslippsamfunnet, har Energi Norge vist at vi får en 30 prosent billigere energihverdag, med besparelser på 8000 kroner for en gjennomsnittsfamilie. Det er det bildet man må ha. Det er ikke strøm som er dyrt, ikke nett som er dyrt. Bensin og diesel, det er dyrt sammenlignet med det vi leverer, sier Wetterhus.

Totalkostnaden viktigst

– Men nettleia isolert sett, per overført kilowattime, vil den gå ned?

– Jeg tror det finnes regnestykker som sier begge deler. Men det er den totale kostnaden som er viktig. Når du får den gudegaven som elbiler er, og med mye annet nytt forbruk skal man øke strømforbruket i Norge med 30-40 TWh, er det gjennom nettet det skal gå. Så jeg tror enhetsprisen går ned. Men det store bildet er at man kan spare 30 prosent for en gjennomsnittsfamilie, og da er ikke enhetsprisen det viktige, men den totale energikosten, sier Wetterhus.

Les hele intervjuet med Tore Morten Wetterhus i kommende utgave av bladet Energiteknikk.