I Nordfjordeid vil BKK-eide Plug, sammen med SeaWalk Nordfjord, bygge flytende ladestrømløsning for cruiseskip. Foto: BKK

Landstrømselskapet Plug, eid av BKK, har inngått intensjonsavtale med SeaWalk Nordfjord om bygging av en ny type landstrøm-løsning for cruiseskip. I første omgang har de bedt om tilgang på mellom 10 og 16 megavoltampere.

Teknologi for landfast ladestrøm til skip benyttes flere steder i landet. I Nordfjordeid dreier det seg om en flytende løsning for cruiseskip, som vil være blant de første i sitt slag her i landet, ifølge en pressemelding fra BKK.

Dette nybrottsarbeidet handler om å koble cruiseskipene på landstrøm mens skipet ligger til kai ved en flytende gangbro.

– Vi har bedt netteier i området, SFE Nett, om en krafttilgang på mellom 10 og 16 megavoltampere (MVA). Fordi vi er i en tidlig fase av prosjektet er det vanskelig å si om dette vil være tilstrekkelig, og vi har etterspurt beregninger og kostnader til ytterligere økning av kapasiteten, sier Ingrid Velken, styreleder i Plug og direktør for innovasjon og utvikling i BKK til Energiteknikk.

I 2019 var det 20 cruiseanløp på Nordfjordeid med ca. 50.000 passasjerer. I 2020 er det booket over 40 anløp, med ytterligere vekst i antall anløp og passasjerer i 2021.

– Vi jobber nå med å kartlegge mulighetene og de tekniske løsningene. Så vil vi også vurdere om vi skal søke støtte fra Enova til dette prosjektet. Vårt mål er å avklare dette raskt, for å se om det er mulig å ha et lønnsomt landstrømprosjekt på plass i løpet av 2021, sier Ingrid Velken.