Strømforbruket til skip har tatt fart i Rogaland. Motoren i utviklingen er demoprosjektet Elnett21. Foto: Lyse

Men forbruket er ennå ikke veldig høyt.

Hittil i 2020 har forbruket av strøm til skip vært 0,3 GWh, like stort som i hele 2019, opplyser teknisk sjef Åsta Vaaland Veen i Stavangerregionen Havn til Energiteknikk.

– Etterspørselen etter landstrøm er i dag større enn vi klarer å levere, men målet er at vi skal ha fått på plass økt kapasitet i april, sier Veen. 

På Ascobasen i Risavika er det store dimensjoner på både kabler og kobling for landstrømanlegget, som har spenning på 440 V og 690 V, og som kan levere inntil 630 ampere. 

– Landstrømanlegget er dimensjonert for å gi nok strøm til fartøyene slik at de kan håndtere vanlige lasse- /laste-operasjoner uten bruk av generator. Dette gir markant mindre støy til omgivelser og reduserte klimautslipp, sier Ole Kjetil Borsheim i Asco Norge i en melding

Åsta Vaaland Veen i Stavangerregionen Havn forteller at de skal installere solceller på taket av utenriksterminalen i Risavika, og det vil dekke en femtedel av energibehovet. I tillegg skal de ta i bruk batteri og Smartly sitt styringssystem for å redusere sitt behov for strøm.