Tom Jensen
Tom Jensen, administrerende direktør i Freyr.

Skal levere battericeller til energilagringssystemer.

Freyr og Scatec har inngått et intensjonsavtale (MoU) for fremtidige leveranser av kostnadseffektive battericeller med høy energitetthet for bruk i energilagringssystemer kombinert med solkraft, skriver Freyr i en pressemelding.

Battericellene skal produseres på Freyrs litium-ion battericelleanlegg som er under utvikling i Mo i Rana.

Skal få ned kostnadene

Ifølge avtalen skal Scatec støtte Freyr i utviklingen av energilagringssystemer med høyere energitetthet, økt sikkerhet og lavere kostnader sammenlignet med lagringssystemer basert på konvensjonelle litium-ion battericeller.

Med forbehold om at Freyr oppfyller spesifikke tekniske og kommersielle krav, har Scatec til hensikt å bestille battericeller for bruk i prosjektleveranser, inkludert i selskapets ferdigmonterte containerbaserte løsninger.

– Freyr og Scatec vil jobbe sammen for å redusere kostnadene for energilagringssystemer og for å støtte en bred distribusjon mot både nettbaserte og frittstående systemer. Dette inkluderer å søke nye måter for å redusere de totale lagringskostnadene, sier Tom Einar Jensen, administrerende direktør i Freyr.

Økt fornybarutbygging

Scatec utvikler, bygger, eier, driver og vedlikeholder solkraftanlegg, og har 1,9 GW i drift og under bygging på fire kontinenter.

– Kostnadseffektiv batterilagring vil øke penetrasjonen av fornybar kraft betydelig i elektrisitetsmarkeder over hele verden, sier Hans Olav Kvalvaag, direktør i Scatec.

Freyr skal bygge en første storskala pilotlinje neste år, og starte bygging av større fabrikker i 2022.

Selskapet har tidligere opplyst at en fullskala fabrikk kan få et årlig kraftforbruk på opp mot 3 TWh.