Rahul Fotedar
Rahul Fotedar, teknologidirektør i Morrow Batteries.
Foto: Agder Energi

Rahul Fotedar tror på europeisk batterieventyr med utgangspunkt i Norge.

  • Øyvind Lie

Fotedar er ansatt som teknologidirektør i Morrow Batteries, ifølge en pressemelding. Han vil lede arbeidet med å utvikle neste generasjon batterier som skal produseres i den planlagte batterifabrikken på Agder.

Fotedar har akkurat flyttet fra Sveits til Oslo, og er i full gang med sin nye jobb.

Batterieventyr

Han har doktorgrad i batteriteknologi fra det tekniske universitetet ETH Zürich. Deretter jobbet han som forsker ved Institutt for energiteknikk (IFE) i Norge.  Fotedar var også med å starte Graphene Batteries, der han fungerte som teknologidirektør.

Nå tror han på et europeisk batterieventyr med utgangspunkt i Norge.

– Industrien i batteriverdikjeden er ennå ikke konsolidert. Frem til nå har mye av teknologien blitt kopiert, ikke videreutviklet. I tillegg kontrolleres markedet i dag hovedsakelig av de store asiatiske batteriselskapene, derfor er det behov for flere europeiske utfordrere. Det å kjøpe ferdigproduserte fabrikker fra en av de store asiatiske aktørene er ikke en god løsning for fremtiden, da vil vi alltid være teknologisk bakpå. Her har vi alle muligheter til å bygge, utvikle og produsere egne batterier, sier Fotedar.

Stort kraftforbruk

Agder Energi, Bjørn Rune Gjelstens NOAH og Bellona er hovedaktørene bak Morrow Batteries, som ble lansert i sommer. Ifølge Agder Energis konsernsjef Steffen Syvertsen kan en batterifabrikk bruke opptil flere TWh kraft per år.

Selskapets tilnærming går langs to hovedspor.

– På den ene siden handler det om å bruke markedets beste teknologi som eksisterer i dag for å etablere en produksjonslinje raskt. Samtidig ønsker vi å bygge en infrastruktur som gjøre det mulig å utvikle, teste og skalere ny batteriteknologi, sier Fotedar.