Talayuela
Talayuela solpark i Spania
Foto: Solarcentury

Statkraft får tilgang til prosjektportefølje på 6 GW.

  • Øyvind Lie

Det skriver Statkraft i en pressemelding, hvor de kaller Solarcentury «en av pionerene innen solenergi», og skriver at de to selskapene sammen er godt posisjonert for rask vekst innen solkraft, «og for å bli et av verdens ledende selskaper innen fornybar energi».

Statkraft får tilgang til en prosjektportefølje på 6 GW både i Europa og Sør-Amerika, som kombinert med Statkrafts egne prosjekter umiddelbart gjør selskapet til «en ledende utvikler av solkraft i Europa».

Solarcenturys prosjekter omfatter mange markeder i sterk vekst, deriblant Spania, Nederland, Storbritannia, Frankrike, Hellas, Italia og Chile.

117 millioner pund

Transaksjonen innebærer kjøp av samtlige aksjer i Solarcentury Holdings og dets datterselskaper. De tidligere hovedaksjonærene i selskapet var Scottish Equity Partners, VantagePoint Capital Partners, Zouk Capital, og Grupo Ecos.

Solarcentury er en global utvikler av solkraft. Selskapet har hovedkontor i London, og rundt 180 medarbeidere i 12 forskjellige land. Siden Solarcentury endret strategi i 2013 har selskapet utviklet 40 storskala solkraftprosjekter med en samlet effekt på ca. 1200 MWp i syv ulike land.

Kjøpesummen er 117,7 millioner britiske pund, tilsvarende nesten 1,5 milliarder kroner, inkludert selskapets kontantbeholdning.

Passer med strategien

Solarcenturys geografiske fotavtrykk passer ifølge selskapet godt med Statkrafts eksisterende prosjektportefølje og markedsoperasjoner.

«Med sin ekspertise på markedsoperasjoner og global energihandel har Statkraft en unik mulighet til å skape merverdier i den oppkjøpte prosjektporteføljen, og selskapet har som mål å utvikle minst 8 GW vind- og solkraft innen 2025», skriver selskapet om seg selv.

– Oppkjøpet er i tråd med vår strategi om å øke satsingen på vind- og solkraft, og bli et av verdens ledende selskaper innen fornybar energi. På samme måte som vannkraft og solkraft utfyller hverandre, passer Statkraft og Solarcentury godt sammen med tanke på både folk og formål. Sammen setter vi ytterligere fart på overgangen til fornybar energi, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft, i meldingen.

Trengte muskler

– Solarcentury har vokst organisk siden 2007, og er nå en svært lønnsom virksomhet. For å kunne fortsette å vokse så hurtig som mulig i dette markedet, trenger vi større finansielle muskler. Det er årsaken til at vi har vært på utkikk etter nye eiere. Statkraft har ambisjoner om å investere i og utvide sin solkraftportefølje. Det gjør selskapet til en perfekt partner for oss, sier konsernsjef Frans van den Heuvel i Solarcentury.

Transaksjonen er betinget av ulike myndighetsgodkjenninger, og forventes gjennomført innen utgangen av 2020.