freyr
Her i Mo i Rana i Nordland planlegger Freyr å bygge en stor batterifabrikk.
Foto: Freyr

Batteriselskapet børsnoteres i New York.

  • Øyvind Lie

Freyr har inngått avtaler som sikrer 7,3 milliarder kroner i ny egenkapital for å realisere planer om industriell storskala battericelleproduksjon i Mo i Rana, ifølge en pressemelding.

Freyr noteres på New York Stock Exchange. Selve transaksjonen gjennomføres ved at Freyr slås sammen med Alussa Energy Acquisition Corp,  et selskap notert på New York Stock Exchange (NYSE) satt opp spesielt for å gjennomføre oppkjøp eller fusjoner (SPAC) innen energisektoren.

20 milliarder

Transaksjonen tilfører anslagsvis 850 millioner dollar, tilsvarende 7,3 milliarder kroner til selskapet.

Investeringen skal være forankret med strategiske og institusjonelle investorer, inkludert Koch Strategic Platforms, Glencore, Fidelity Management & Research Company LLC, Franklin Templeton, Sylebra Capital and Van Eck Associates Corporation. 100 prosent av Freyrs eksisterende aksjer vil overføres til det sammenslåtte noterte selskapet.

Transaksjonen representerer en egenkapitalverdi tilsvarende 12 milliarder kroner for det sammenslåtte selskapet som vil hete «Freyr Battery» når avtalen er endelig gjennomført, som forventes skje i andre kvartal i år.

Styrene i både Alussa Energy og Freyr har godkjent den foreslåtte fusjonen.

Det planlegges investeringer på rundt 20 milliarder koner.

3 TWh

Selskapet planlegger å bygge battericelleproduksjon med en årlig kapasitet på opptil 43 GWh innen 2025. Som Energiteknikk har omtalt, kan en fullskala fabrikk trenge opptil 3 TWh kraft per år.

– Freyrs ambisjon er å lage battericeller med verdens laveste karbonavtrykk. Basert på ren norsk energi, ny teknologi, batterimaterialer fra regionale leverandører og et lokalt økosystem av underleverandører, forventer vi å kutte karbonavtrykket til våre battericeller med over 80 prosent sammenlignet med konvensjonell battericelleproduksjon, sier Tom Jensen, konsernsjef i Freyr, i meldingen.

– Vi opplever betydelig interesse for våre battericeller og er i dag i dialog med en lang rekke mulige kunder. Vi har allerede annonsert forhandlinger med flere globale aktører. De anerkjenner vår gryende posisjon som ledende på kostnader og karbonavtrykk. Dette gjør nå også internasjonale investorer som tilfører Freyr egenkapital til å gjennomføre våre utviklingsplaner. Planene våre er basert på sterke partnerskap og beste tilgjengelige teknologi som drivere for bærekraftig verdiskaping for våre interessenter og investorer over tid, sier Jensen.

Produksjon neste år

FREYR’s løsninger er rettet mot elektriske kjøretøyer, energilagringssystemer og marine applikasjoner.

Selskapet er nå i gang med å bestille utstyr til de første produksjonslinjene for battericeller i industriell skala for installasjon i Mo i Rana. Produksjonsstart er ventet i løpet av 2022.

Deretter skal produksjonskapasiteten økes trinnvis opp mot målet på 43 GWh årlig kapasitet innen 2025 basert på en modulær og lett skalerbar utviklingsmodell.