Denne gruppen driver ifølge utbyggeren hærverk under byggingen av vindkraftverket på Haramsøya.
Foto: Ovar Risa/Stangeland Maskin

Motstandere av vindkraftutbyggingen skal ha helt sukker i sementen, lim i låser og skåret dieseltanker med vinkelsliper.

  • Øyvind Lie

På Haramsøya i Ålesund kommune i Møre og Romsdal er nå byggingen av vindkraftverket med åtte vindturbiner på 4,2 MW hver godt i gang, til tross for at motstandere gjentatte ganger har forsøkt å stoppe prosjektet.

Nå hevder imidlertid politiet at organiserte grupper driver hærverk og vandalisme inne på anleggsområdet, melder NRK.

Personene skal være maskerte for å skjule sin identitet.

Tanker med mange tusen liter diesel skal være forsøkt skåret opp med vinkelsliper, ifølge politistasjonssjef Oddbjørn Solheim.

Noen skal også ha helt sukker i sementen der fundamentet til vindturbinene skal stå. Store steiner skal ha blitt plassert i vegbanen.

– Når det er mørkt og glatt er dette i utgangspunktet livsfarlege ting som blir gjort, sier Solheim til NRK.

Videre skal låser på bommene ha blitt fylt med lim og silikon og hengelåser på sprengstofflageret skal ha blitt ødelagte.

Politiet etterforsker saken, og tror en liten gruppe godt voksne folk står bak. Så langt er ingen arrestert.

steiner
Disse steinene skal ifølge utbyggeren av vindparken på Haramsøya ha vært lagt i vegbanen for å hindre byggingen av vindparken. Foto: Ovar Risa/Stangeland Maskin

Haram Kraft er 100 prosent eid av finske Taaleri Energia. Zephyr skal gjennomføre utbyggingen, og har inngått en langsiktig avtale for drift av vindkraftverket, skriver selskapet på sin nettside.