Åmotfoss 8
Den oppblåsbare inntaksluka på bunnen av inntaket. Den blir ikke synlig fra overflaten i åpen tilstand, når luften er tømt ut som her. Foto: BN Turbin

Åmotsfoss Kraft valgte ei oppblåsbar damluke av gummi av hensyn til pris og miljø.

  • Atle Abelsen

Under normal drift vil inntaksluka til Åmotsfoss ligge under vann, som en utblåst pongtong på bunnen av inntaket. Når driftsoperatørene vil stenge eller strupe vanntilførselen, blåser en turbokompressor på land luft inn i gummipongtongen så den eser ut og sperrer for vannet. Dette er en vanlig løsning i USA og...
Artikkelen er 887 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.