albania
Statkrafts flytende solkraftverk i Albania ble åpnet onsdag i forrige uke. Foto: Albanias infrastruktur- og energidepartement

Årsaken er ukjent, men det skal ha vært et kortvarig, kraftig uvær i området.

  • Øyvind Lie

Onsdag i forrige uke ble Statkrafts flytende solkraftverk i Albania åpnet, noe Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen beskrev som en viktig milepæl. Solkraftverket er bygget av den norske leverandøren Ocean Sun.

Sent i går kveld, en uke senere, publiserte Ocean Sun en børsmelding om alvorlige problemer for kraftverket.

«Onsdag kveld 9. juni 2021 ble Ocean Sun informert om en hendelse med det flytende solkraftverket ved Statkraft Banja vannkraftreservoar i Albania. Den flytende ringen med membran og to tiloblede lektere er blitt alvorlig skadet og er delvis nedsunket. Berging av eiendelene inkludert solcellepaneler pågår», heter det i meldingen.

Plutselig uvær

Selskapet skriver at det samarbeider tett med Statkraft for å avgjøre årsakene og konsekvensene av hendelsen.

– Vi vet det var et plutselig, veldig kraftig uvær over en kort periode, nærmest en whiteout. Det er beskrevet som en slags skypumpe. Dette skal normalt ikke være noe problem for oss, sier administrerende direktør Børge Bjørneklett i Ocean Sun til Dagens Næringsliv.

Enheten består av 1536 solcellepaneler, har en installert kapasitet på 0,5 MWp og dekker nesten 4000 kvadratmeter.

Reder verdiene

Ifølge Montel skal nå sendes mannskap til vannmagasinet der solcelleanlegget er lagt ut, slik at det kan taues til land.

– I første omgang prøver vi å redde noen av verdiene, sier Bjørneklett til Montel.

Prosjektet var planlagt å fortsette med fase 2 i løpet av andre halvdel av 2021, hvor ytterligere tre flytende enheter skal installeres med en samlet tilleggskapasitet på 1,5 MWp.

Totalkostnaden for hele prosjektet, inkludert ytterligere tre flytere, har vært estimert til rundt  to millioner euro, i overkant av 20 millioner norske kroner, skriver Montel.