Arnt Ole Åmlid i gang med å demontere francisturbinen i Hetland kraftverk på Jæren, produsert på Myrens Verksted i 1914. Etter at løpehjulet er reparert, er turbinen klar til å monteres i Gamle Finså kraftverk. (Foto: Gamle Finså Kraftverksmuseum)

En gjeng kraftverksveteraner på Tonstad er i ferd med å få nytt liv i gamle Finså kraftverk, etter at det har stått stille i nesten 60 år.

Det unike prosjektet blir gjennomført i regi av Gamle Finså Kraftverksmuseum AS. Idéen til rehabilitering av kraftverket fra 1920-tallet kom fra småkraftpioneren Isak Liland. Han er styreleder i selskapet, mens Arnt Ole Åmlid er drivkraften i det praktiske arbeidet. Med seg har de «Bygningsrådet», en gjeng pensjonerte Sira-Kvina-folk, med mye...
Artikkelen er 497 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.