arnstad
Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet. Arkivfoto: Trondheim Havn

– Da har du bare bygd en ny mellomlandsforbindelse via en havvindstasjon, sier Marit Arnstad.

  • Øyvind Zambrano Lie

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad sa i en debatt på Arendalsuka at Senterpartiet ikke uten videre vil gå videre med energimeldingen som regjeringen la fram rett før sommeren, hvis det blir et regjeringsskifte etter valget.

Hun varsler også omkamp om flere spørsmål i energimeldingen, blant annet regjeringens planer om at områder for bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II skal tildeles ved auksjon.

Blir ny mellomlandsforbindelse

Planene om hybridutbygging med havvindparker på norsk sokkel koblet både til kraftnettet i Norge og i andre land, er hun også kritisk til.

– Vi vil ikke ha en utbygging av havvind der havvindinstallasjonen bare blir en node som ligger midt i en mellomlandsforbindelse mellom Norge og Europa. Da har du bare bygd en ny mellomlandsforbindelse via en havvindstasjon, sier hun til NTB.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) understreker ifølge NTB at hybridløsningen ikke er ferdig utredet. Men det er nettopp slike løsninger havvindaktørene ser for seg for å bygge ut havvind i Sørlige Nordsjø II. Da kan de nemlig sikre seg en del av flaskehalsinntekten, som nærmest er en forutsetning for lønnsomhet, slik Energiteknikk har omtalt.

Åpner for subsidier

– Hvis de blir tvunget til å ha kabel kun inn til Norge, og ikke får lov til å koble seg på andre land i Europa, betyr det at Norge må være villig til å subsidiere dette, i stedet for å tjene penger på det. Den kan spenne bein på hele satsingen, advarer Bru overfor NTB, som også frykter at en omkamp etter valget vil føre til at havvindutbyggingen kommer sent i gang.

Arnstad er åpen for å gi subsidier.

– Det vi vil, er at kraften skal brukes til å utvikle industriarbeidsplasser i Norge, sier hun til NTB.