raymond johansen
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo vil redusere vannkraftbeskatningen. Kommunen eier mye vannkraft gjennom Hafslund Eco.

– I dag skattlegger man vannkraft så mye at de ikke har råd til å rehabilitere og utnytte vannkraften, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

  • Øyvind Zambrano Lie

NVE har beregnet at det er 7,6 TWh å hente ved å oppgradere og utvide dagens norske vannkraftverk.

– Dette er en lavthengende frukt, sier Johansen til NRK.

Oslo er storaksjonær i Hafslund Eco.

– Et av de største prosjektene vi har på blokka, Sarp 2 i Sarpsborg, er ikke lønnsomt med dagens forutsetninger. Det samme gjelder oppgradering av kraftverket Kykkelsrud i Glomma. Det er urimelig, sier Johansen til statskanalen.

– Vi må ha et regime som gjør det lønnsomt å investere, som det er i vindkraft, som det er i olje og gass, sier han videre.

– Fornybart skal lønne seg

Vannkraft fikk skattelettelser i statsbudsjettet for 2021, slik at det skulle bli mer lønnsomt nettopp å oppgradere og utvide kraftverk.

Både Hafslund Eco og bransjeorganisasjonen Energi Norge kalte det et skritt i riktig retning, men mener enda mer må gjøres.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide sier Ap vil gå gjennom skatte- og avgiftsnivået for vannkraften.

– Målet er at ny produksjon og oppgradering av eksisterende anlegg blir mer lønnsomt. Det skal lønne seg å satse fornybart, sier Eide til NRK.

Vil unngå ulønnsomme investeringer

Dagens regjering ser imidlertid ikke ut til å han noen umiddelbare planer om nye skatteendringer.

– Det er viktig at vi ikke stimulerer til ulønnsomme investeringer, med til dels irreversible naturinngrep, svarer statssekretær Magnus Thue (H) i Finansdepartementet på Arbeiderpartiets utspill.