kabel
Illustrasjonsfoto. Statnett

– Ikke galt å sjekke handlingsrommet, svarer Ap.

  • Øyvind Zambrano Lie

Som Energiteknikk har omtalt, har Senterpartiet nylig foreslått å innføre en eksportavgift på strøm. Overfor Dagens Næringsliv konkretiserer partiet sine planer.

– Vi går mot en varslet strømkrise, magasinene tømmes og prisene er ventet å øke. Da mener Sp at vi umiddelbart må se hvordan vi kan begrense eksporten av strøm innenfor dagens lovverk. Hvis vi går inn i regjering, vil vi sette i gang et lovarbeid for å styre strømeksporten, sier Sps Ole André Myhrvold til DN.

I situasjoner hvor kablene gir prissmitte fra svært høye strømpriser i Europa og norske magasin er tomme, skal Norge selv kunne bestemme at vi ikke ønsker å eksportere kraft.

– Det kan ikke være sånn at dette bare skal styres av kraftbørsen og at strømmen styres dit det er dyrest. Det må være mulig å ta hensyn til det norske innlandsmarkedet, sier Myhrvold til avisen.

Han vil gå gjennom loven for å se på handlingsrommet.

– Fordi vi er en del av det europeiske energimarkedet, er det begrensede muligheter sånn det er i dag, sier Myhrvold. Han mener likevel at handlingsrommet i EØS-avtalen er større enn hva regjeringen gir inntrykk av.

Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide avviser ikke forslaget.

– I den fasen vi er i nå, så er det ikke noe galt i å sjekke handlingsrommet, men det er viktig å huske på at vi både eksporterer og importerer strøm. Da må man tenke på konsekvensene. Kraftutveksling går begge veier, og deler av året er vi avhengig av import, sier Eide til DN.