myhrvold
Senterpartiets energipolitiske talsmann Ole André Myhrvold. Foto: Ragne B. Lysaker/Senterpartiet

– Vi kan ikke sitte å se på at de sløser med vannkraftressursene våre, sier Senterpartiets energipolitiske talsperson, Ole André Myhrvold.

Energi Norge, sammen med blant annet NHO, LO, KS, Zero og Natur og Ungdom, ba i et brev i mai 2020 om et nytt og gunstigere skattesystem for vannkraftnæringen. Energi Norge sendte samtidig Stortinget og Senterpartiet en liste over 132 prosjekter som kunne få tidligere oppstart hvis reglene ble endret.

Stortinget gjorde om grunnrenteskatten til kontantstrømskatt.

– Når vi justerer etter næringens ønske, forventer vi at de følger opp, sier Myhrvold til Dagens Næringsliv.

Varsler pisk

Han varsler at det kan bli aktuelt å se på andre virkemidler enn positive hvis ikke bransjen følger opp og investerer, og svarer dette på spørsmål fra DN om han føler seg lurt:

– Vi får se hva bransjen svarer.

Direktør for fornybar og miljø i Energi Norge, Eivind Heløe, er uenig, og sier at listen først og fremst ble laget for å vise potensialet for sysselsetting i starten av pandemien, og at den inneholder flere prosjekter som ikke vil øke produksjonen.

heløe
Eivind Heløe, direktør i Energi Norge. Foto: Øystein Andreas Bjerke/Energi Norge

– I fjor opplevde vannkraften den sterkeste veksten på over 30 år. Det ble satt i drift 1,4 TWh ny produksjonskapasitet, og ytterligere 1,4 TWh var under bygging ved årsskiftet, sier han til Dagens Næringsliv.

Tar tid

Heløe viser til at det tar mange år å utvikle, konsesjonsbehandle og bygge nye kraftverk, og at skattesystemet er bare ett av beslutningsparametrene. Han er derimot bekymret for at NVE ikke klarer å ta unna meldinger og søknader effektivt.

Myhrvold lar seg ikke overbevise.

– Listen fra Energi Norge inneholdt flere prosjekter uten behov for konsesjon, eller der konsesjon allerede var gitt. Norge går mot et kraftunderskudd i 2026, og da trenger vi at bransjen iverksetter de lovede prosjektene nå. Jeg forventer at Energi Norge leverer tilbake en liste over fremdriften til samtlige av prosjektene, sier han.