havvind
Illustrasjonsfoto: Michael Halberg/Mostphotos

Verdens første sjøkabel i sitt slag legger grunnlaget for en stor havvindkontrakt for Haugesund-selskapet Deep Wind Offshore.

Den norske havvindutvikleren Deep Wind Offshore (DWO) har signert en intensjonsavtale (MoU) med East West Power (EWP), et av Koreas statseide kraftselskaper. EWP står for tiden for 11,2 GW av alle kraftproduksjonsanlegg i Sør-Korea. Deep Wind Offshore og EWP vil samarbeide om fire prosjekter på til sammen mer enn 4GW flytende og bunnfast havvind i Sør-Korea.

Verdens første

Administrerende direktør Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore fremhever selskapenes komplementære kunnskaper og kompetanse som en nøkkelfaktor for å lykkes.

– Vi har blant annet en samarbeidspartner i den norske kabelprodusenten Unitech på Stord, som er i ferd med å teste og typegodkjenne verdens første 132 kV sjøkabel til flytende vindkraftturbiner. De leverte blant annet en 66 kV kabel til Hywind for litt siden. Det hjelper også at vi har en kapitalsterk eier i ryggen i Knutsen OAS, som har svært lang erfaring i å bygge store skip ved sørkoreanske verft, sier Vassbotn til Energiteknikk.

Young-Moon Kim i East Wind power og Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore med den signerte intensjonsavtalen. Foto: DWO

Bærekraftig vekst

Administrerende direktør Young-Moon Kim hos East Wind Power forteller at havvindsatsingen er en global trenden som er helt essensiell for bærekraftig vekst av East Wind Power.

– Sør-Korea har god infrastruktur for å støtte havvindprosjekter, blant annet gjennom lang erfaring fra skipsbygging og stålindustri. Denne enestående teknologien vil gjøre prosjektet mer stabilt og gjennomførbart. Sammen med Deep Wind Offshore vil vi fremme nasjonal vekst i havvindnæringen, og legge til rette for en vinn-vinn-utvikling med lokalsamfunnene, sier han.

Sterk eier

DWO har kontorer på tre ulike steder i Sør-Korea, som utelukkende er fokusert på havvindutvikling. Selskapet støttes av sterke industrielle eiere, inkludert Knutsen OAS som har vært til stede i Korea siden 2004. I løpet av de siste tre tiårene har Knutsen OAS vært en stor kunde til de koreanske verftene, og har for tiden 21 skip under bygging i Korea.