bache
Administrerende direktør Henrik Bache i eSmart Systems AS. Foto: eSmart Systems

Skal akselerere internasjonal vekst innen utviklingen av teknologiske løsninger for inspeksjon av kraftnettet.

  • Øyvind Zambrano Lie

Halden-baserte eSmart Systems har utviklet løsninger for inspeksjon, utvikling og vedlikehold av kraftnettet basert på kunstig intelligens.

I en nylig gjennomført emisjon har dagens eiere – Equinor Ventures, Kongsberg Gruppen, Nysnø Climate Investments, Energy Impact Partners og Future Energy Ventures sammen med det amerikanske investeringsfondet Arosa Capital investert nærmere 400 millioner kroner i eSmart Systems.

Mer sårbar infrastruktur

Kapitalen som er hentet inn skal brukes til å akselerere selskapets kommersielle utvikling og internasjonale vekst.

– Våre eieres beslutning om å fortsette å støtte oss er en stor tillitserklæring – både til selskapets videre vekstreise, og vårt samfunnsoppdrag som er å akselerere energiovergangen til en mer bærekraftig fremtid ved å utvikle intelligente løsninger for kraftnettet, sier Henrik Bache i en pressemelding. Han tok i fjor høst over som administrerende direktør i eSmart Systems.

–Den geopolitiske situasjonen vi står overfor har økt oppmerksomheten knyttet til energisikkerhet og understreket behovet for et stabilt kraftnett. Hyppigere forekomster av ekstremvær, som følge av klimakrisen, gir mer sårbar infrastruktur og eSmart Systems er godt posisjonert for å bistå operatørene med å møte disse utfordringene, sier Henrik Bache.

Godt posisjonert

Arosa Capital, som investerer i både tradisjonelle og alternative energiselskaper, og som nylig kom inn på eiersiden, mener eSmart Systems kan ta en ledende posisjon i det globale energimarkedet.

– eSmart Systems har de riktige løsningene, teamet og investorbasen for å lykkes globalt, og vi tror selskapet vil spille en viktig rolle i energiomstillingen i verden, sier Till Bechtolsheimer, administrerende direktør i Arosa Capital, i meldingen.

I fjor sommer kjøpte eSmart Systems det Stavanger-baserte selskapet Verico for å styrke veksten internasjonalt.

Verico tilbyr spesialiserte tjenester og løsninger innen Asset Information Management (AIM) til energibransjen, og utfyller samt komplementerer eSmart System sine tjenester. Det kombinerte selskapet sysselsetter 110 ansatte i Sverige, Tyskland, Nederland, Storbritannia og USA.