gjørv og andersen
Terje Andersen i Elinor Batteries og Alexandra Bech Gjørv i SINTEF har signert avtale om samarbeid. Foto: SINTEF

Batteriselskapet Elinor Batteries og SINTEF inngår strategisk samarbeid med mål om å lykkes med etableringen av en gigafabrikk for produksjon av batterier i Trøndelag.

  • Øyvind Zambrano Lie

Omtrent samtidig som startskuddet går for Elinor Batteries, og planen om å bygge en gigafabrikk for batteriproduksjon i Orkland, nærmer det seg også åpning av SINTEFs batterilab i Trondheim med 150 batteriforskere.

Torsdag ble det klart at Elinor Batteries og SINTEF har inngått en avtale om å samarbeide strategisk framover, opplyser partene i en pressemelding.

Samarbeidsavtalen innebærer at Elinor skal sikres de nødvendige ressursene som trengs innen forskning og utvikling (FoU) for å drive prosjektet framover. Det gjelder teknologiske aspekter i hele verdikjeden for batteriproduksjon, samt produksjonsteknologi, infrastruktur, ledelse, økonomi og samfunnsmessige aspekter.

Kunnskapsintensiv

– Den globale batterikonkurransen er svært kunnskapsintensiv. En norsk batterifabrikk må være best på bærekraft gjennom hele verdikjeden og kunnskapsledende på elektrokjemi, materialteknologi og masseproduksjon for å lykkes. Vi i SINTEF har selv investert betydelige midler i å ha verdensledende laboratorier for batteriproduksjon og ser fram til å jobbe med Elinor der slik at de når sine industrielle mål, sier konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, i meldingen.

– Dette er en svært viktig avtale for oss i Elinor Batteries, som gjør oss i stand til å starte produksjonen av såkalte A-prøver allerede i år. A-prøvene er avgjørende for å bli kvalifisert som leverandør i en verdikjede som lenge har vært preget av leveranser fra Kina, sier administrerende direktør i Elinor Batteries, Terje Andersen.

Avtalen betyr også at Elinor ikke kommer til å etablere sin egen forskningslab på fabrikken.

300 MW

Elinor Batteries skal bygges i moduler. Første byggetrinn blir påbegynt allerede neste år, og første produksjon er estimert å kunne starte medio 2026. Batteriene som skal produseres er for stasjonær lagring av strøm, altså batterier som ikke er tiltenkt elbiler, men for bygg, industri og ladeinfrastruktur.

Ferdig utbygd vil fabrikken bruke om lag 300 MW, har Elinor Batteries opplyst til Energiteknikk.