northconnect
Northconnect. Illustrasjon: NorthConnect

Energiminister Terje Aasland tar sikte på en rask avgjørelse.

  • Øyvind Zambrano Lie

Olje- og energidepartementet (OED) gjenopptar konsesjonsbehandlingen av søknaden om å etablere utenlandsforbindelsen NorthConnect mellom Norge og Storbritannia.

Våren 2020 orienterte departementet om at det ikke forelå et tilstrekkelig grunnlag for å fatte vedtak i saken, og konsesjonsbehandlingen ble derfor satt på vent.

– Det har gått snart tre år siden behandlingen av denne saken ble satt på vent. Jeg har kommet til at det nå foreligger et tilstrekkelig grunnlag til at saken kan behandles. Alle konsesjonssøknader som ligger i departementet, skal selvfølgelig behandles på en ordentlig måte. Det går vi i gang med nå, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

Kabelen på 1400 MW er planlagt å gå gå mellom Sima innerst i Hardangerfjorden og Peterhead i Skottland.

Nei i Hurdalsplattformen

I Hurdalsplattformen skrev regjeringspartiene at de ikke vil godkjenne nye mellomlandsforbindelser til utlandet i denne stortingsperioden.

Konsesjonsbehandlingen av NorthConnect blir nå tatt opp igjen, ifølge Aasland «med sikte på en rask avgjørelse».

OED har sendt brev til NorthConnect og bedt om at eventuelle nye opplysninger eller andre innspill som kan være relevante for behandling av saken blir sendt til departementet innen 24. februar.

— Arbeiderpartiet sørget i 2018 for at søknaden om utbygging av NorthConnect ble midlertidig lagt i skuffen, blant annet fordi vi ville vite mer om effektene på det norske kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet. Bakgrunnen for at vi gjenopptar behandlingen er at vi nå har bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere virkningen på kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet, sier Aasland.

Kommunale eiere

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi har forventer et raskt nei.

– Vi forventer at Aasland gir NorthConnect historiens korteste saksbehandling. NorthConnect må avvises grundig og endelig, og det burde være gjort før statsråden forlater kontoret i ettermiddag, sier Alfheim i en pressemelding.

Forbundslederen kommer også med en klar oppfordring til lokalpolitikerne i kommunene som eier kraftselskapene.

– Det er de offentlig eide kraftselskapene Lyse, Agder Energi og Hafslund E-CO som har søkt om å få bygge NorthConnect. Det er altså politikerne i 47 kommuner som står bak. Det må være slutt på at lokalpolitikerne lar kraftselskapene ha alene hjemme-fest, sier Alfheim.