Aggregat lnett
Lagersjef Alf Egil Solvang i Lnett foran lastebilen da den hentet aggregat for transport til Ukraina. Foto: Lnett

– Det viktig at vi som har ekstra utstyr, kan stille opp for kollegaer i Ukraina.

  • Øyvind Zambrano Lie

Lnett sendte denne uken et 13 tonn tungt aggregat på 1100 kVA til Ukraina. Aggregatet er nå på vei i spesialtransport til det krigsherjede landet.

– Dette er et veldig godt og stort aggregat. Det ble kjøpt inn til et formål, men så har det vist seg at behovet er minimalt.  Aggregatet er for flott til å stå her og ikke bli brukt, sier lagersjef Alf Egil Solvang i Lnett en melding på selskapets nettside.

Fire aggregater

Lnett sendte denne uken også en lastebil med lift til Ukraina. Tidligere har selskapet sendt tre aggregater, med en ytelse på henholdsvis 350 kVA, 300 kVA og 32 kVA.

Den anslåtte verdien på utstyret Lnett har sendt, er drøyt 2 millioner kroner.

Flere steder i Ukraina er innbyggere uten strøm fordi strømnettet er ødelagt i russiske luftangrep, og behovet for materiell til å gjenopprette strømforsyningen er stort.

– Viktig å stille opp

Norske kraft- og nettselskaper koordinerer sin innsamling av materiell gjennom bransjeorganisasjonen REN.

– Det må være en fortvilet situasjon å ikke ha utstyr som trengs for å kunne gjenopprette strømforsyningen. Da er det viktig at vi som har ekstra utstyr kan stille opp for kollegaer i Ukraina, sier Håvard Tamburstuen, administrerende direktør i Lnett, i meldingen.

Les også: Økende interesse for å gi bort kraftutstyr til Ukraina