carl-fredrik lehland
Cadre-sjef Carl-Fredrik Lehland, daglig leder i Cadre. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Debatten om grunnrenteskatt for småkraft er veldig skadelig, og må legges død for alltid, sier Cadre-sjef Carl-Fredrik Lehland.

  • Øyvind Zambrano Lie

Skatteutvalget foreslo før jul å senke innslagspunktet for grunnrenteskatt fra 10 til 1,5 megavoltampere (MVA) fordi de mente utbyggerne tilpasser seg ved å legge seg like under grensen slik at kraftverk bygges mindre enn hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

På Småkraftdagene i Bergen mandag tilbakeviste Småkraftforeningas Øystein Grundt påstandene.

Grensen var ikke der

Han har undersøkt størrelsen på kraftverk som er bygget, og mener det er ni som kunne vært potensielle kandidater for tilpasning.

øystein grundt
Småkraftforeningas Øystein Grundt avviser påstandene fra Skatteutvalget om at mange småkraftverk nedskaleres av skattemessige hensyn. Foto: Øyvind Zambrano Lie

– Av de ni hadde sju av dem søkt i god tid før 2015, da grensen ble hevet til 10 MVA. Så de søkte da opp mot en grense som ikke var der. Da er de enten veldig forutseende, eller så er de rett og slett heldige, og har funnet et optimalt prosjekt, sa Grundt, og fortsatte:

– Så var det to andre som økte, og fikk tillatelse til å gå ned og det var greit. Da har altså myndighetene gjort en avveining og funnet ut at det er fornuftig bruk av ressurser. Påstanden som utvalget har gjort, om at dette er et stort problem i denne bransjen, det er ikke tilfelle, sa Grundt.

Veldig ødeleggende

Administrerende direktør Carl-Fredrik Lehland i Cadre begynner å bli grundig lei av grunnrenteskatt-debatten.

– Vi må droppe dette med grunnrenteskatt på småkraftverk en gang for alle. Vi kan ikke ha det slik at denne debatten kommer opp hvert tredje år. Den må legges død for alltid. Det er veldig ødeleggende for oss som driver med utvikling og planlegging av kraftverk at vi hele tiden har det spøkelset hengende over oss, sa han.

– Det er en håndfull kraftverk som muligens har prøvd å spekulere i å komme under denne grensen for å slippe grunnrenteskatt. Men nesten hvert eneste politiske parti har en eller annen mening om de kraftverkene og at de skal beskattes. Men det er bare tull. Det bidrar jo ingen ting, og skaper masse kaos og frustrasjon og usikkerhet, sa Lehland.

Kriseforståelse

Han og flere andre påpekte at grunnrente betaler småkraften fall-leie til grunneierne. Om det innføres grunnrenteskatt på småkraften, vil gi mindre fall-leie til grunneierne, fordi fallrettsavtalene i tilfelle må endres. Det vil gi mindre kraftutbygging og mindre industriutvikling, og høyere kraftpriser, advarte Cadre-sjefen.

– Kriseforståelsen må opp, dette er alvorlig. Men vi kan løse det hvis vi jobber sammen, sa Lehland.

– Småkraft er faktisk en stor del av løsningen på energikrisen. Den skaper allerede store verdier i og for lokalsamfunn over hele Norge. Derfor er det ekstra alvorlig at det stadig skapes ny usikkerhet. Men vi kan løse det hvis vi jobber sammen, utdyper Lehland overfor Energiteknikk.