glencore
Glencore Nikkelverk i Kristiansand. Foto: Bjoertvedt/Wikimedia Commons

Skal levere strøm til Glencore Nikkelverk, men mye arbeid gjenstår før endelige kontrakter kan inngås.

  • Øyvind Zambrano Lie

Glencore Nikkelverk i Kristiansand inngikk i går en intensjonsavtale med Norsk Kjernekraft om leveranser av store mengder utslippsfri energi, skriver Norsk Kjernekraft i en melding.

Selskapet har som mål å levere kjernekraften med små modulære reaktorer (SMR).

«Avtalen mellom Glencore Nikkelverk og Norsk Kjernekraft er historisk ved at ingen slike avtaler tidligere er inngått mellom et norsk industriselskap og et kjernekraftselskap med norsk opphav», heter det i meldingen.

Mye gjenstår

Det er likevel mye som gjenstår, og som partene skal samarbeide om fremover, før endelige kontrakter kan inngås, understreker selskapet. Blant annet må kommuner i regionen stille arealer til disposisjon.

«I tillegg ønskes flere industriaktører velkommen til å inngå lignende avtaler med Norsk Kjernekraft, slik at planer om større energileveranser kan samkjøres mest mulig formålstjenlig», heter det i meldingen.

Skikkelig utredningsarbeid

Styreleder i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer, legger vekt på at kjernekraft kan bidra med tilgang på pålitelig og billig strøm.

«Det kan kjernekraft bidra med, og alt ligger nå til rette for at vi kan gjøre et skikkelig utredningsarbeid i samarbeid med innbyggere, industri og kommuner», uttaler han i meldingen.

Les også: Advarer mot kostnadene ved kjernekraft