Storglomvassdammen er ein steinfyllingsdam frå 1997 som er 125 meter høg og 365 meter bred i botnen, den vart bygd i samband med Svartisen kraftverk og utgjer eit av norges største magasiner. https://digitaltmuseum.no/021018856832/storglomvassdammen-er-ein-steinfyllingsdam-fra-1997-som-er-125-meter-hog
Steinfyllingsdammer er normalt svært sikre. Men effektkjøring kan redusere dammenes levetid. Dette er Storglomvassdammen Foto: Dag Endre Opedal/Kraftmuseet

Kraftbransjen ønsker å utrede hvilken påvirkning effektkjøringen har på norske dammers aldringsprosesser.

[abform_energi]
Norske dammer skal være svært sikre, selv etter at regulantene har endret kjøremønster fra langsom nedtapping og oppfylling, til hyppigere og raskere opp- og nedregulering. Dameksperter har likevel varslet at spesielt fyllingsdammer kan påvirkes negativt, ved at aldringsprosessen på dammene kan øke drastisk. Poretrykk Dette skyldes det såkalte poretrykket. Det...
Artikkelen er 486 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.