Illustrasjon av flytende havvindturbiner (Illustrasjon: Odfjell Oceanwind)

Svenske og japanske investorer går inn i det eksisterende UtsiraVIND-konsortiet med Odfjell Oceanwind og Source Galileo.

Det dreier seg om investeringselskapet Inga, eid av svenske IKEA, og Japans ledende energiselskap,  Kansai. «Deres erfaring, kompetanse og finansielle styrke forsterker konsortiets søknad om flytende havvind på Utsira Nord», fremgår det av en pressemelding.

1.september er fristen for å søke på Utsira Nord – havvindområdet som regjeringen har åpnet for flytende havvind. Målet er er å tildele områder for produksjon av 30.000 MW havvind innen 2040.

Vurderingen av de tolv konsortiene som har meldt interesse, vil bli gjort på grunnlag av kvalitative kriterier for å legge til rette for innovasjon og teknologiutvikling.

«Derfor utvides nå UtsiraVIND-konsortiet med Ingka Investments (IKEA) og Kansai Electric Power Company, Inc. Det gjør dem i stand til å levere sterkt på alle kriterier», heter det i pressemeldingen.

Japans ledende energiselskap

Kansai Electric Power Company, Inc. (Kansai) er Japans ledende energiselskap og er et av selskapene i verden med lengst erfaring på betjening av høyspentnett. Selskapet styrer strømnett i Japan som betjener 13 millioner mennesker, og har de siste årene omsatt for rundt 300 milliarder norske kroner årlig.

Ingka, IKEAs investeringsarm, investerer i grønne prosjekter, og har allerede erfaring fra havvindprosjekter. BådeKansai og Ingka er store globale investorer innen fornybar energi og havvind i Europa. Dette blir riktignok det første fullskala prosjektet innen flytende havvind. Som partnere i UtsiraVIND, skal de utvikle flytende havvindteknologi og muliggjøre overgangen fra fossile til fornybare energikilder.

– Vi er begeistret over å samarbeide med anerkjente partnere som deler vår lidenskap for fornybar energi, sier Gunnar Birkeland, administrerende direktør i Source Galileo Norge. – Dette samarbeidet gjør at vi kan utnytte våre ulike styrker til å levere UtsiraVIND og få Norge i førersetet av flytende havvindteknologi i verden.

«Scorer høyt på alle kriterier»

Ifølge pressemeldingen deler de fire partnerne deler alle en visjon om en grønnere fremtid, og sammen har de det som trengs for å realisere flytende havvind globalt. Dette skal de gjøre ved hjelp av norske Odfjell Oceanwinds egenutviklede teknologi. Sammen svarer de på kravene i Utsira Nord-utlysningen om kostnadsnivå, gjennomføringsevne, innovasjon og teknologiutvikling, bærekraft og positive lokale ringvirkninger.

– Konsortiet er nå ideelt posisjonert til å levere en svært god søknad på Utsira Nord. Den operasjonelle kompetansenog finansielle styrken til Kansai og Ingka vil hjelpe oss med å akselerere oppnåelsen av flytende havvind i Norge, sier Per Lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind.

Har troen på norsk teknologi

Som Norge, er Japan på topplisten i verden for markeder som er best egnet til flytende havvind. Teknologien som skal utvikles vil være beregnet for tøffe forhold og store vanndyp, som gjør det spesielt interessant for Japan.

– Kansai har lenge hatt et øye for norsk teknologi innen flytende havvind, og dette partnerskapet er ideelt for å ta med kunnskap og erfaring tilbake til det japanske markedet. Vi er glade for å ta del i UtsiraVIND, og ser frem til å delta aktivt i prosjektet ved å sende våre ingeniører til Norge, sier visepresident i Kansai, Mikio Matsumura.